Почина Пиер Карден, визионерът в модата

    Модният дизайнер Пиер Карден почина на 98-годишна възраст, съобщава France-Presse, позовавайки се на семейството му.

    Легендарният дизайнер е починал в болница в Ньой сюр Сен, западно от Париж, където живеят много френски знаменитости.

    "Ден на голяма тъга за цялото ни семейство, Пиер Карден вече го няма. Големият модист, който беляза века, оставяйки на Франция и света уникално художествено наследство в модата, но не само", пише неговото семейство в изявление. 

    Пиер Карден стана пионер в прет-а-порте, правейки авангардната мода достъпна за серийно производство. Той бе пионерът, който много рано насочи поглед към Азия, където се радва на голяма известност. Пиер Карден заминава за Япония през 1957 г., след което организира дефилета в Китай от 1979 г.

    Преди много други той отваря „ъгъл“ за мъже в голям магазин. И разработва в голям мащаб система от лицензи, с която осигурява разпространение по света, поставяйки името си върху толкова разнообразни продукти, като вратовръзки или цигари.

    Пиер Карден е първият моден дизайнер, който влезе в Академията за изящни изкуства, правейки модата призната като изкуство сама по себе си.

    Пиер Карден е роден в семейство италиански имигранти. На 14 години започва да чиракува при шивач в Сент Етиен. През 1945 г. се премества в Париж. Работи със Скиапарели, а от 1946 г. - с Кристиан Диор. Родителите му искали той стане архитект и в Париж младият Карден наистина изучавал архитектура. Но още преди да започне да следва било ясно, че голямата му страст е модата. Скоро прави първата си колекция и никога повече не се завръща към архитектурата.  Собствената си модна къща основава през 1950 г. Моделите му носят изчистени "архитектурни" форми и обеми. Става един от първите, които създават унисекс облекла. Хората мислят, че неговите дизайни са създадени за тях, а звезди като "Бийтълс" специално позират в костюми от Пиер Карден. В серията му "космически" дизайни, която му носи световна слава, можем да видим предсказание за повечето от костюмите във вече класически фантастични филми и сериали. А да имате логото Pierre Cardin на чаршафите си се превръща в символ на качество, елегантност и лукс. Впрочем и в това е първи - когато поставя своето лого на дрехите си, модният свят е шокиран, но от 1960 година насам всички вече го правят.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини