Ваксинацията сред учителите ще започне според възрастта

Около 20% от учители са заявили желание да се ваксинират в проучването на Министерство на образованието, направени в средата на декември месец миналата година. Сега, след излизане на информацията за ваксината и кратката характеристика на продукта, зам.-министър Таня Михайлова е убедена, че този процент ще се увеличи.

На този етап се планира ваксинацията да започне от учителите в рискова възраст. Михайлова подчерта, че ваксинирането ще бъде доброволно и по желание. Учителите са хора на науката и вярват в науката и информацията, заяви Таня Михайлова в студиото на bTV.

Учителите са във втората група в плана за ваксинация, заедно с възрастните хора и персонала в социалните заведения.

68 са учителите, загубили живота си в пандемията. Сравненията обаче с лекарите и другите професионални групи не са обаче коректни, тъй като в други професионални сфери не се прави такава статистика, обясни зам.-министърът. Министерството се подготвя за стартирането на ваксинацията и се намира в диалог със здравните власти.

От днес децата в детските градини и началните класове тръгват отново на училище. На този етап няма решение за връщане към присъствени занятия за по-големите. Това зависи от нивата на заболеваемост и решението на НОЩ и Министерство на здравеопазването.

Ние възрастните трябва да спазваме мерките, да сме осъзнати, именно за да не прехвърляме и вина на децата си, посочи Таня Михайлова и постави акцент върху това, че именно при малките може да се приложи принципът на невзаимодействие между потоците. Това е изключително трудно при по-големите ученици, но пък на 7-ми и 12-ти клас предстоят изпити.

При необходимост сме готови отново да превключим на дистанционно обучение, увери тя и по отношение на притесненията за увеличаване на заболеваемостта.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ед
    една
    6 0
    17:35, 4 яну 2021
    Няма логика да се ваксинирам с ваксина ,чиято трайност е 6 месеца и фирмата производител си изтрива ръцете като не носи отговорност за странични действия ? Това ми намирисва на трити етап на изпитание т. е. върху хора! Не, благодаря!
Последни новини