Американският регулаторен орган не подкрепи промяната в дозите на ваксините срещу Ковид-19

Управлението за контрол над хранителните продукти и лекарствата не подкрепи промяната в дозите на ваксините срещу Ковид-19 и заяви, че е "преждевременно" самите дози и интервалите за поставянето им да бъдат коригирани, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Подобни промени не са подкрепени от научни данни, заявиха от Управлението и подчертаха, че това може да навреди на общественото здраве.

От регулаторния орган подчертаха, че следят внимателно дискусиите и съобщенията за намаляване на дозите, в някои случаи дори наполовина, за увеличаване на интервала между тях или използването на два препарата за един човек с цел да бъдат имунизирани повече хора.

Макар и разглеждането на тези въпроси да е основателно, "предлагането на промени в разрешените от Управлението дози или имунизационни графици е преждевременно и не се основава солидно на налични данни", пише в изявлението. "Без съществуването на данни в подкрепа на такива промени в използването на ваксините, създаваме значим риск да поставим общественото здраве в риск".

Компаниите "Пфайзер" и Бионтех", както и "Модерна" получиха одобрение кандидат ваксините им да бъдат използвани в извънреден режим. Наличните данни са за използване на определените дози от препаратите през посоченото в спецификациите време, напомниха от Управлението.

"За ваксината на "Пфайзер" - "Бионтех"интервалът е 21 дена между първата и втората доза. За ваксината на "Модерна" той е 28 дена".

Британското правителство миналата седмица заяви, че би могло по изключение хората да получат втора доза от сходна ваксина при липса на наличност, а и предвиди по-дълъг период за поставяне на втората доза - до 12 седмици, като се позова на непубликувани данни за ваксината на "Астра Зенека". В никое от изпитанията на известните експериментални ваксини обаче не е предвиден такъв период. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини