На много места в Родопите смели мъже и младежи спасиха кръста

Изображение 1 от 6

    Смолян
    21-годишният Андрей Стоянов извади кръста от ледените води на река Бяла в смолянския квартал Устово. Въпреки студа 20 младежи от сдружение „Родопски хайдути“ се хвърлиха в реката в надпревара да извадят кръста под звуците на гайди и тъпани.

    Златоград
    В Златоград, при спазване на противоепидемичните мерки, отбелязаха християнския празник Богоявление. Честванията започнаха с тържествена богоявленска литургия в Църквата „Св. Георги Победоносец", след което, в близост до моста на р. Върбица, отец Виктор отслужи и водосвет на открито. Тази година шестима смели младежи се включиха в борбата за кръста и премериха сили в студените води на река Върбица. След оспорвана битка Калоян Романов се пребори за кръста. Смята се, че болните, ако се измият с вода от мястото, където е изваден кръста ще оздравеят. Носи се вода и в къщи, да се поръси за здраве или да бъде лек през годината, ако се наложи.

    Чепеларе
    В Чепеларе ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на река Чепеларска се проведе при по-нормални за сезона температури. Това, според народните вярвания, е добра поличба – ако на Богоявление времето е сухо и студено, годината ще бъде здрава и плодородна. Желаещите да се преборят за кръста, хвърлен от отец Димитър, бяха четирима, като най-търпеливият от тях се беше приготвил на старта около половин час преди хвърлянето на свещения символ. Най-ловък от обаче се оказа Борис Караминов, който извади кръста от плитките, но ледени води на реката. Това, пак според народните вярвания, му предвещава здраве и щастие през годината. Сред публиката, събрала се да наблюдава традиционния ритуал, бяха кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, председателят на Общинския съвет Пантелей Мемцов и заместник- кметовете на Община Чепеларе Антоанета Аговска и инж.Стоян Кузмов.

    с. Бостина

    Младият Йоан-Асен днес извади кръста от реката в Бостина. Той е син на режисьора Петър Тодоров и актрисата Деси Минчева. "Горди сме с теб, Йоан-Асен Тодоров! Поздравления за смелостта и за Димитър Вълчев, Атанас Марински и Георги Стойков, пазителите на традицията в селото! Честит празник на всички!", написаха родителите в социалните мрежи.

    СмолянБгвести
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини