Китай не пусна екип на СЗО за разследване произхода на коронавируса

Китай блокира пристигането на екип от Световната здравна организация (СЗО), който има за задача да разследва произхода на пандемията от коронавирус. Китайските власти обявиха, че визите им не са одобрени, макар че някои членове на групата са на път, пише "Гардиън".

Генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейсус заяви, че е изненадан и призова Китай да пусне екипа.

"Много съм разочарован от тази новина, тъй като двама членове вече пътуват, а други не можаха да тръгнат в последния момент", коментира той. Но Гебрейсус каза, че се е свързал с китайските власти и още веднъж много ясно е заявил, че мисията е приоритет за СЗО и международния екип.

СЗО се опитва да изпрати екип от десетима експерти от няколко месеца. Води преговори с китайските власти от юли. Учени заявяват, че е важно да се разбера как вирусът се е прехвърлил от животни върху хора.

Експедицията до Китай трябва да разследва първите случаи в Ухан. Но експертите не възнамеряват да разследват твърденията, че вирусът е от китайска лаборатория, което се отхвърля от повечето учени.

Китайските власти не са одобрили визите на двама членове на екипа. Единият експерт се е върнал, а другият е в трета страна. От СЗО отбелязват, че имат проблеми с визите. 

Миналия месец бе съобщено, че разследването ще започне през януари 2021 г.

Австралия призова Китай да пусне екипа на СЗО "без отлагане".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини