Резултатите на германската икономика за ноември надминаха очакванията на анализаторите

През ноември ключовият за германската икономика промишлен сектор е устоял на локдауна, наложен заради пандемията. Данните за търговията и промишленото производство надминаха прогнозите на анализаторите и отчитат стабилно повишение в края на 2020 година, предаде ДПА.

Износът на най-голямата икономика в Европа е нараснал с 2,2 на сто през ноември, а вносът се е увеличил с 4,7 на сто, отчете днес Федералната статистическа служба. Така търговският излишък на Германия през ноември е бил 16,4 милиарда евро или 20,07 милиарда щатски долара.

Анализаторите очакваха увеличение на износа с 0,8 на сто и на вноса - с 0,4 на сто за ноември.

През предпоследния месец на миналата година промишленото производство на Германия е нараснало с 0,9 на сто, допълва Федералната статистическа служба. Това е повече спрямо очакванията на икономистите за нарастване с 0,8 на сто, отбелязва ДПА.

Тези нови данни освен това засилват надеждите, че Германия може да избегне свиване на икономиката през четвъртото тримесечие, след като миналата година пандемията от новия коронавирус потопи в страната в исторически дълбока рецесия.

Германската промишленост продължава да постига силен напредък във възстановяването си от спада, предизвикан миналата година от Ковид-19, коментира главният икономист на Комерцбанк (Commerzbank) Марко Вагнер.

Това поражда надежда, че свиването на реалния вътрешен продукт ще бъде ограничен, въпреки понижението в сектора на услугите, допълни експертът, цитиран от ДПА.

Очаква се, че идния четвъртък Федералната статистическа служба ще отчете свиване на икономиката от 5,1 на сто през миналата година.

Германия обяви нови строги мерки в борбата с пандемията през ноември, сред които затваряне на ресторантите, спортни зали и центрове за отдих.

Промишленият сектор обаче досега в голяма степен е изключен от ограниченията в борбата за овладяване на разпространението на новия коронавирус, насочени основно към сектора на услугите.

Производството на потребителски стоки е намаляло с 1,7 на сто през ноември, отчете още Федералната статистическа служба.

Промишлените поръчки за германските компании обаче изненадващо са скочили с 2,3 на сто, отчете днес статистиката. Анализаторите прогнозираха спад от 1,2 на сто на този показател.
Подчертавайки устойчивостта на промишления сектор, поръчките за германските компании през ноември са се увеличили с 6,3 на сто спрямо същия месец година по-рано, допълни ДПА.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини