Внимание! Жълт код за обилни валежи от дъжд, над 1300 метра - сняг

За 10 януари 2021 г. е обявен оранжев код за обилни снеговалежи в Северозападна България и жълт код за валежи от дъжд и от сняг в останалата част от страната. За Смолянска област кодът е жълт. Ще вали дъжд, над 1300-1400 метра - сняг. Очаква се количеството на валежите за денонощието да достигне до 25 л/кв.м. Температурите са положителни, максималната ще достигне 7 градуса.

Под влияние на средиземноморски циклон метеорологичната обстановка ще се усложни. Времето ще е облачно с повсеместни валежи, значителни през нощта главно в Северозападна България, а през деня и на места в останалата част от страната. В Северна България и високите полета на Западна ще вали сняг, а в крайните южни райони, в източната част от Горнотракийската низина и по Черноморието - дъжд. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и Източна България и временно силен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще са от минус 1° до 4°, а максималните - от 0°-2° в северозападните райони до 6°-7° в крайните южни.

Над планините ще е облачно и мъгливо. Ще вали предимно от сняг, на места валежите ще са значителни. Снежната покривка ще продължи да се увеличава. По най-високите върхове ще духа силен до бурен югозападен вятър, а в останалите райони вятърът ще е предимно умерен, от юг-югоизток. По планинските проходи ще има снежни виелици и ще се образуват навявания. През деня в южните части от Рило-Родската област ще се затопли и там на височина до около 1300-1400 метра снегът ще преминава в дъжд. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра - около 1°.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини