Последиците от проливния дъжд са сериозни, продължава разчистването на свлачища

    Скатове засипаха дворове и къщи в доспатски села. Днес продължава разчистването на падналите свлачища в общината, след като дъждът най-накрая спря. Община Доспат вчера обяви частично бедствено положение, което до обяд днес се очаква да бъде отменено.

    В общината има десетки свлачища, включително на основен републикански път от Доспат към Сърница и Гоце Делчев. Вчера пътя беше затворен изцяло. Свлачището е с дължина 110 м, багер успя да разчисти едното платно и канавката, днес разчистването там продължава, каза Николай Велинов от община Доспат.

    На мястото има светлинна сигнализация, но е опасно и е необходима допълнителна техника, пътноподдържащата фирма има за задача да разчисти пътното платно и да укрепи ската, каза зам. – областният управител Андриян Петров.

    Големи свлачища се разчистват в селата Любча, Късак и Чавдар. В Чавдар са евакуирани хора от къща, след като скала се стоварва върху част от нея. „Къщата е близнак, хората са се пренесли в другата й част. Нарушения има по конструкцията на сградата, но не е застрашена от срутване. Трябва обаче да се укрепи и ремонтира“, каза Велинов.

    В Любча скат буквално се е втечнил и се е изсипал върху две жилищни сгради. Вчера свлачището бе затворило улица, а в дворовете имаше 1 м високи наноси, които се разчистват. В селото има още три по-малки свлачища на улици.

    В с. Барутин продължава отводняване на три къщи на ул. „Тракия“, където е компрометирана 30 м дига на реката и вчера общински служители пълниха чували с пясък, за да я укрепят и отводнят имотите. В селото реката е отнесла и дървен мост, който е единствена връзка за земеделските имоти в м. Ширината.

    Вследствие на продължителните валежи и буйната река Черна рухна подпорна стена край реката в кв. Райково на Смолян. Разрушен е парапета и част от тротоара.

    В Мадан обстановката се нормализира и се очаква днес частичното бедствено положение да бъде отменено.

    СмолянБгвести

     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ра
      РАДИО ЕЛТО
      1 -1
      10:00, 13 яну 2021
      гарантирано от герб👍👍👍👍👍❤❤
    Последни новини