В лабораторията в Ухан е имало болни от Covid през есента на 2019 г.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че през есента на 2019 година в секретната лаборатория в Ухан е имало няколко изследовали, които са се разболели от Covid-19. Той обяви данни от американското разузнаване, че в лабораторията са работили с 96% идентичен вирус от прилеп поне от 2016 година.

Изказването на Помпео е насочено към експертите на Световната здравна организация, които пристигнаха в Китай тази седмица, за да разследват причините за пандемията на коронавируса. Изследователите трябва да посетят и Института по вирусология в Ухан.

Властите в Пекин твърдят, че няма никакви доказателства, че вирусът е възникнал на тяхна територия. Китайското правителство посочва данните от Италия, че през септември 2019 година там е имало заразени с новия коронавирус.

Ръководителят на Държавния департамент на САЩ обаче казва, че в китайската лаборатория са държали проба от вируса RaTG13, който е изолиран от прилеп в пещера в провинция Юннан през 2013 година. По същото време няколко миньори, които са работили в тази пещера, са починали от болест, която е имала симптоми подобни на епидемията от SARS през 2003 година.

Първите случаи на необясними атипични пневмонии в Ухан бяха докладвани в самия край на 2019 година, а блокадата на града бе наложена три седмици по-късно.

Помпео казва, че поне от 2016 г. институтът е изследвал коронавируса RaTG13, който е повече от 96% идентичен с COVID-19. Институтът по вирусология не съобщава за възможни „експерименти за повишаване на заразността или леталността“ на вируса. Според Помпео лабораторията в Ухан е свързана с военните.

"Въпреки че Институтът по вирусология в Ухан е представен като цивилно място, той си сътрудничи с китайските военни", казва държавният секретар на САШ.

"Пандемията на COVID-19 би могла да бъде избегната. Всяка отговорна държава щеше да покани световни здравни експерти в Ухан до дни след избухването ѝ", коментира Помпео. Той призова "експертите на СЗО да имат достъп до всички съоръжения, лабораторни данни, персонал, очевидци и жалбоподатели" в Китай.

Досега експертите отхвърлят всички догадки, че вирусът може да е създаден изкуствено в лаборатория. Не са разсеяни съмненията, че вирусът може да е бил изпуснат от лаборатория заради пропуски в сигурността.

“Инцидентните инфекции в лабораториите са ставали причина за предишни разпространения на вируси в Китай, включително разпространението на SARS през 2004 година. Тогава бяха заразени осем души, а един почина“, се казва в изявлението на Държавния департамент на САЩ.

Ръководството на лабораторията в Ухан твърди, че е имало “нулево“ разпространение на вируса сред служителите и студентите.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини