Над 25 хиляди клиенти обслужи офисът на НАП в Смолян през 2020 година

През 2020 година в офиса на НАП в Смолян са обслужени над 25 хил. клиента, по данни от системата за управление на опашките. Средното време за получаване на услугата е било 5 минути. Сред най-често използваните услуги са прием на данъчни и осигурителни декларации, като от тях са се възползвали общо 6 хил. клиенти. 10  хил. физически лица декларираха доходите пред НАП и близо 5 хил. юридически лица са обявили печалбата си за изминалата година.
Втората най-често използвана услуга, от която са се възползвали над 4 хил. клиента е плащане на задълженията чрез ПОС терминали, инсталирани на работните места в салона за обслужване. Освен, че са безплатни, другото предимство на картовите преводи, е че плащането се отразява веднага в данъчно-осигурителната сметка на клиента. Това означава, че задълженията се погасяват на момента, а не за 24 или повече часа, както е при традиционните банкови преводи.
Другата най-често използвана услуга е изясняване на здравноосигурителен статус. От 01 януари 2021 г., хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски /например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др./ и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 26 лева.
 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини