ЕК призовава страните-членки да секвенират генома на новия коронавирус

Европейската комисия призовава страните-членки да положат повече усилия за секвениране на генома на новия коронавирус, за да се засичат бързо вариациите му, каза пред Ройтерс еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис.

Учените смятат, че вариации на новия коронавирус са причина за резкия ръст на случаите на Ковид-19 в глобален мащаб.

"Трябва спешно да направим повече за секвениране на генома на коронавируса в ЕС, за да идентифицираме вариациите му и да споделяме помежду си и информация. Това е критично важно", каза Кириакидис.

В повечето страни от ЕС досега е направено малко или нищо за секвениране на генома на новия коронавирус, което означава, че ако сред населението се развият по-опасни варианти на вируса, е малко вероятно те да бъдат идентифицирани.

"Готови сме активно да подкрепяме страните-членки с експертиза, инфраструктура и финансиране, за да се повиши капацитетът в ЕС", каза тя.

Предложенията в тази област ще са част от документ за политиката на Еврокомисията по отношение на Ковид-19, който ще бъде публикуван във вторник преди видеоконференцията на европейските лидери в четвъртък.

Основните вариации на новия коронавирус досега са откривани извън ЕС - във Великобритания, РЮА и Бразилия, макар че не е задължително те да са се развили в тези страни.

Близо 1,5 милиона нови инфекции се регистрират седмично в Европа, но повечето от страните в ЕС секвенират по-малко от 150 положителни теста седмично, като десет страни правят под 20 подобни изследвания в седмицата, сочат данни от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини