Фермерите в префектура Родопи с огромни загуби от наводненията

Изображение 1 от 2

  „Префектура Родопи претърпя тежък удар поради наводнението през седмицата - хората виждаха как съдбата им и всичко, което са изградили с усилия и пот, се губи в бурните води“, съобщава сайтът от Комотини Хронос. В събота 16 януари е било установено, че около 1500 домашни животни са загинали, като най-големи щети в префектура Източни Родопи са претърпели двама фермери: стопанинът Стратос Анагносту от село Цифлики е загубил повече от 1000 животните му, които се удавиха и фермерът Садетин Ахмет, който има животновъден обект в село Лофарио с 180 овце и новородени агнета.


  Развъдчикът Стратос Анагносту поддържа голяма животновъдна ферма на кратко разстояние от река Лисос. „520 овце се удавиха. 486-490 са регистрирани в регистрите. Реката отнесе над 450 агнета. Всичко стана внезапно, за нула време. И ако можех да ги спася всички, но повечето бяха взети от реката“, казва той и добави, че само 7 овце са успели да бъдат спасени.

  Той има фермата от 45 години и всичко е изгубено от наводнението. „Гледаме животни от 280 години, защото моите прабаби и дядовци също бяха животновъди. Никога не съм виждал такова наводнение“, отбеляза г-н Анагносту. 

  Но освен загубата на животни, има и материални щети. „Млечни продукти, сгради, машини, фураж 90 тона, 2800 бали детелина, от които са останали 1600-1700 бали, 3 000–3 500 слама и са останали около 2000 бали и всичко това е за изхвърляне днес“.

  Прасета, пилета и кучета също са се удавили - 17 свине, останали само 2, докато от кокошките само една успяла да оцелее. В допълнение, 3 кученца немска овчарка се удавиха и той казва, че ги е донесъл от Флорина и е платил скъпо, за да ги доведе в животновъдния си отдел. Къщата, която е построил в животновъдния блок е претърпяла големи щети.

  Компетентните служби вече са направили преброяване в животновъдния му обект, за да регистрират нанесените щети, които са за около 280 000 евро.

  Фермерът Садетин Ахмет от село Лофарио е загубил 180 овце и новородени агнета. „Имаше огромно бедствие в животновъдния обект. От снощи, когато се отвори река Лисос, нямахме време да ги спасим, подчертава г-н Ахмет. „Останаха само 5 броя. 180 овце се удавиха и тъй като наскоро бяха родили 30 малки и тези около 150, но всички заедно не можаха да оцелеят", казва той. 

  Цялата му конюшня също е била наводнена. "Имаше толкова много вода, че достигаше три метра. Тоест в конюшнята отвътре, която в най-високата част е 3 метра и оставаха 20-25 см да достигне до тавана", каза фермерът, като същевременно посочи, че от сутринта ообщински служители са отишли ​​да регистрират щетите, които е претърпял.

  „Отидох да извадя баща си, който беше в къщата и едва го изтеглях, поради нивото на водата“, каза той и информира, че още 3 къщи в близост са пострадали.

  Превод от гръцки:Дарина Дееничина

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ки
   Киро
   2 0
   09:41, 19 яну 2021
   Такова понятие "префектура" в Гърция няма! Има "ном" (= окръг). Защо трябвада се използва западен термин??

  Хороскоп за 26.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Не проявявайте самоинициатива там, където са нужни колективни действия, ако искате да го приключите добре и в срок започнатото.Доверете се на партньорите си, говорете за намеренията си и търсете мнението им по всички общи въпроси. Вечерта ви ще е различна, но не неприятна. Ще забравите за грижите и ще се заредите с много положителни емоции.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се приближавате към целта си и не е изключено точно днес да я постигнете. Упоритата ви работа и непоколебимата увереност в успеха най-после ще бъдат удовлетворени. Не пропускайте да отбележите и подкрепата, която ви оказват най-близките ви хора. Покажете им своята признателност с недвусмислен жест.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не допускайте натовареността ви днес да попречи на вече уговорени срещи с приятелите ви. Финансовите резултати от дейността ви може да не са в границите, които предвиждате, но ще ги имате. Каквито и да са даденостите, предстоят ви хубави моменти. Има на какво да се радвате, ако не го виждате, жалко за вас.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дистанцирайте се от всякакви дразнители и си осигурете творческа атмосфера край вас. Пред следващата седмица ви очаква разработването на определен проект, който започвате от днес. Сътрудниците ви ще останат удовлетворени от предложение, което правите и с готовност ще се включат в задачата.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Притесненията ви ще отпаднат и ще получите повече, отколкото сте очаквали. Едно ново начало ще промени отговорностите ви, като по-голяма част от тях ще се трансформират в нови. Ще създавате перспективни връзки и ще общувате с хора, които ще са ви от полза. Ще се радвате на добро настроение и ще успеете да направите и някой друг щастлив.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Търпението е ключа към успеха ви днес. С каквато и работа да се захващате, бъдете толерантни към другите и избягвайте конфликтите. Това ще ви спести време и доста главоболия. Постигате добри резултати в дейност, която сте си поставили като цел. Децата ще ви донесат радостни вълнения с успехите си.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Разчупете леда в сърцето си, приемете любовта и загърбете всякаква злоба, завист и омраза. В професионален план нещата ви ще вървят блестящо, което ще предизвика доволство у вас. Направете малък подарък на любимия си човек, този жест на внимание ще подобри отношенията ви. Задръжте това топло усещане колкото се може по-дълго.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Амбицирани сте да постигнете мечтата си. Високите ви цели изискват и смелост, която очевидно не ви липсва. При затруднения не се колебайте да потърсите подкрепа. Настроението ви ще е приповдигнато и от вътрешното ви усещането за нещо вълнуващо и хубаво. Споделете го с любимите си хора и нищо няма да го помрачи.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не се плашете, ако днес в дома ви е малък хаос. Просто подходете с разбиране на неспокойствието на вашите близки и се опитайте да им помогнете, доколкото ви е възможно. Ако имате възможност да работите - направете го, няма да съжалявате. Имате твърде много енергия и най-разумно ще е да я оползотворите.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изразявайки увереността си, печелите привърженици и работата ви спори. Ще разширите възможностите си в бизнеса, ако откриете върху какво още да концентрирате енергията си. Ще ви предложат съдружие и ще споделите надеждата на някой за по-добро бъдеще. Любовта е до вас и ви вдъхновява.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  С роднини ще се радвате на придобивки и приятни вести. В бизнес-отношенията и общите начинания е добре да синхронизирате действията с партньорите си, за да ускорите развитията в своя полза. Високите ви амбиции ще ви мотивират да поемете повече отговорности, но с ясна цел - печалба.
  26 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако говорите за това, което интересува другите, и двете страни ще спечелят. Това е особено важно за тези от вас, които си търсят работа. Опитайте се да убедите работодателя си, че квалификацията която притежавате, ще ви позволи да допринесете за личния си успех и за този на фирмата му.Денят ви ще бъде слънчев, само малко повече хъс и ще успеете.
  26 фев 2021
  Последни новини