Почитаме патриарх Евтимий Търновски

На 20 февруари почитаме Св. Евтимий Търновски - виден български средновековен духовник, книжовник, патриарх на България, последен предстоятел на църквата на Второто българско царство. Той е авторитетна фигура в православния свят, обявен за светец. Повечето сведения за живота му са от текстове на негови ученици и последователи, които го представят в благоприятна светлина. Основен сред тях е „Похвално слово за Евтимий“ на Григорий Цамблак. 

Към 1371 г. св. Евтимий основава манастира „Света Троица“ край Търново. Там поставя основите на Търновската книжовна школа. Той установява правила за правопис и поправил чрез сравнение с гръцки текстове изопачените български църковни книги[2]. Тези коригирани текстове се превръщат в образци за православните църкви в България, Сърбия, Румъния и Русия, използващи църковнославянски език. През 1375 г., след смъртта на българския патриарх Йоаникий II, св. Евтимий е избран за негов наследник. Привърженик на исихазма, той се бори с ересите и с упадъка на нравите. Евтимий получава известност в целия православен свят и мнозина митрополити и игумени се обръщат към него за тълкувания на богословски и църковни въпроси. Известни са 15 съчинения на патриарх Евтимий – литургични книги, похвални слова, жития и послания. Навярно много от трудовете му са били унищожени или все още не са открити.

От всички хълмове на Велико Търново може да бъде видян паметникът на Св. Патриарх Евтимий, издигнат през 1978 година пред аулата на Великотърновския университет.
Монументът е дело на скулптора Борис Гондов и на архитекта Димитър Кръстев. Бронзовият паметник е открит тържествено на осми май от председателя на тогавашния комитет за култура Людмила Живкова. Церемонията е съчетана с обявяването на първия почетен доктор на Великотърновския университет- руският художник, философ и общественик д-р Святослав Рьорих, разказа за БТА проф. Иван Харалампиев.

Проф. Иван Харалампиев е ректор на университета в два поредни мандата - от 1999 година до 2007 година, но през далечната 1978 година е бил главен асистент по специалността "История на българския език". Той е бил избран да бъде асистентът, който носи почетния жезъл на университета в церемонията за удостояване с инсигниите на първия Doctor honoris causa на висшето училище.

Според проф. Харалампиев не е случайно, че откриването на монумента и церемонията по удостояване с първата почетна титла на учен с международна известност се е осъществило по едно и също време. "Поставянето на паметника беше една мащабна операция, а основната цел беше позицията на монумента, с вдигнатите към небето ръце на патриарха да бъде видима от всяка една точка на Велико Търново", уточни ученият. Тържеството за откриването на паметника е било вълнуващо и увековечено със сонет от поета Радко Радков.
Патрони на Великотърновския университет са братята Кирил и Методий, но най-яркият представител на Търновската книжовна и духовна школа е именно Патриарх Евтимий, припомни той.

През август същата година Великотърновският университет организира Първият международен летен семинар по български език и култура за чуждестранни българисти и слависти. В началото на следващата година Академичният съвет на университета приема статута на Евтимиевата награда, която се връчва ежегодно на чуждестранни учени с принос и научни постижения в областта на българистиката.

През 2002 година се заражда идеята за изграждане на университетски храм носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски. На 20 януари 2003 г., Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски и 610 години от кончината му, с благословията на Негово Светейшество патриарх Максим и в присъствието на Светия синод на Българската православна църква е направена и първата копка. Проектът е дарение от арх. Теофил Теофилов. Внушителната сграда е класическа кръстокуполна църква, чиято разгъната площ е около 500 кв.м. След множество административни процедури строителството започва.

По инициатива на настоящия ректор на университета проф. Христо Бонджолов със съдействието на Съвета на настоятелите на Великотърновския университет, църковното настоятелство и спонсори е организирана национална дарителска кампания, която продължава и днес, а благодарение на събраните средства продължава и изграждането на храма. Всяка година на 20 януари в памет на Св. Патриарх Евтимий бива отслужван акатист в новоизграждащата се църква, а участниците в поклонението поднасят цветя пред паметника. Заради противоепидемичните мерки присъствието на хора през тази година ще бъде ограничено, но тържествената служба ще се състои в тесен състав.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини