Какъв е планът за мерките. Брифинг на щаба

Щабът представи обобщената справка за разпространението на коронавируса.

Продължава да се запазва тенденцията за многократно повече оздравели отколкото новозаразени.

Натоварването на здравната система - 21% са заети ковид леглата, интензивните - 41%.

Това, което се случва в Европа никак не е положително. Данните, обаче, за изминалата седмица все още не са качени. Разпространението на новия щам върви, във Великобритания за месец е стигнал 70% от случаите. Вариантът, защото не е правилно да се нарича щам, не е по-смъртоносен, но е много по-заразен. Така или иначе, той ще дойде у нас. Ако избързаме и приложим мерки за бързо разхлабване, рискуваме, каза доц. Ангел Кунчев.

Ген. Мутафчийски разясни, че по-голямата заразност на новия щам означава повече смъртност, защото заболелите са повече, а смъртността идва от заболелите. Той посочи, че отчетливите резултати са дошли на четвъртата седмица след въвеждането на мерките. В момента заболеваемостта е три пъти по-висока от октомври, за съжаление, смъртността - 9 пъти.

У нас има област, която е преминала в жълтата зона - Разград.

За съжаление "британският щам" е вече в България. Още нямаме официално излезли резултати, но всеки ден има тестове, които говорят за наличието му.

14 040 дози се очакват следващата седмица от Пфайзер. 83 хил. дози се очакват през февруари, 135 хил. - през март.

54 хил от Модерна се очакват до края на март.

Очаква се следващата седмица решението на ЕК за Астра Зенека. Ако има разрешение, до март ще имаме стотици хиляди дози.

Възможно е до март или април да има четвърта одобрена ваксина в ЕС, което означава масова ваксинация.

Темпът на ваксиниране у нас е добър, спрямо пристигналите ваксини. България изглежда изостава в общ план от други държави, но пристигналите ваксини се разпределят с пристигането им и няма забавяне.

Премиерът Борисов заяви, че оптимизмът у всички е рязко подкопан след разговорите в правителството и двата щаба, заради новия щам. Информацията от последните два дни, казаното от Фон дер Лайен, състоянието в другите страни показва, че той се пренася изключително бързо.

Мерките остават до 31 януари. Единственият компромис, който считаме, че може да бъде направен е за учениците, каза Борисов.

Вчера във Великобритания са над 1500 починалите. Много по-дисциплинирани държави стигнаха до вечерен час, подчерта Борисов. Това че не можеш да отидеш на ресторант, не променя, че нашите мерки са сравнително меки. Заводите работят, предприятията работят, имаме най-ниския дефицит в Европа.

До 31 януари наблюдаваме заболеваемост и смъртност, но и възстановяването на медицинските екипи. И тогава решаваме за учениците как ще се върнат, каза премиерът.

Много от заведенията са работили в сивия сектор - не собствениците, а работещите там, и няма как да им се помогне, каза Борисов в отговор на въпрос за заведенията. А и зависим от случващото се в Европа, представяте ли си да има вечерен час като в Брюксел. Водещи в медицината държави панически въвеждат локдауни.

Ще наблюдаваме ситуацията до 31 януари. От 300 хиляди заети 6300 са подали заявление, каза Борисов в отговор на въпрос за "озаптяването" на бранша.

Надали ще се отиде на решение да се ограничи пътуването на неваксинираните в ЕС. Но всяка държава членка може да има някакви свои решения на своя територия, каза Борисов, като даде пример с изискването за PCR при влизане в Гърция.

45 дни преди датата сме се ангажирали да представим медицински протокол за провеждането на избори по време на пандемия, каза министър Костадин Ангелов. Дата е вече определена. По отношение на новия щам - няма нужда да хиперболизираме. Има опасност, ваксините са решението, имаме план, вървим по плана, подчерта проф. Ангелов. Той бе категоричен, че говоренето без ясна конкретика ще е грешка.

Приетият от България план за ваксиниране предвижда резервирането на част от дозите за втората ваксинация. Това е консервативен и далновиден план, защото никой не може да предвиди какво ще се случи с доставките. Италия употреби всичките си налични ваксини за първата доза и сега се чуди какви мерки да предприеме срещу производителя, заради липсващи доставки за втората, каза проф. Ангелов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Кр
    Крум
    8 -2
    12:35, 21 яну 2021
    Планът е да крадат колкото е възможно повече и колкото е възможно по-дълго време чрез Ко истерията
  • 2
    Са
    Савов
    7 0
    12:45, 21 яну 2021
    Доц. Мангъров: В заведенията не е по-опасно от автобуса или магазина, безсмислено е да стоят затворени
    Според инфекциониста вирусът е минал през една значителна част от населението и се наблюдава естественото затихване на процеса
  • 3
    Ка
    Как е възможно
    0 0
    20:03, 22 яну 2021
    От " животоспасяващи " ваксини да починат повече хора отколкото от бойното отровно вещество " новичок "
Последни новини