Науката обяснява: Могат ли парите да купят щастие?

Не веднъж и два пъти сме чували изказването „Парите не могат да купят щастие“. Дали обаче това наистина е така, пита ASAP Science? Има ли връзка между двете и ако да, какво бихме могли да научим от нея?

Оказва се, че ако смятате, че парите и щастието са две взаимоизключващи се неща, то определено не харчите както трябва.

По принцип хората са изключително чувствителни към всякаква промяна. Когато получим повишение или комисионна, ние наистина се радваме. Същевременно обаче се адаптираме към новото си финансово състояние с изключителна бързина. Някои изследвания показват, че при приходи над 75 хил. долара годишно (поне в САЩ), хората престават да чувстват удовлетворение от новото си състояние. Нещо повече – хората, които печелят от тото, твърдя, че стават изключително нещастни. Те харчат всичките си пари, задлъжняват и унищожават социалните си връзки.

Оказва се, че парите все пак не могат да купят щастието. Нови изследвания обаче показват, че проблемът всъщност се крие в това как точно харчим парите си. Вместо да купуваме неща само за себе си, вземете нещо и за останалите хора. Направете им подарък и вижте как ще се почувствате. Изследванията сочат, че хората, които харчат пари за останалите хора, се чувстват по-щастливи. Тези пък, които си купуват неща за себе си, не се чувстват задължително по-малко щастливи. Просто щастието им стои на едно ниво.

Емоционалното възнаграждение, което чувстваме, когато подаряваме неща на другите, се откриват и на неврално ниво.

И все пак, ако ще харчите предимно за себе си, купувайте си повече „изживявания“, а не толкова „материални вещи“. Едно пътешествие или посещаването на конкретно събитие се отразява много по-силно върху съзнанието (и щастието) на повечето хора (в дългосрочен план). Докато спестявате за тези изживявания обаче, не забравяйте и за малките си ежедневни радости. Тези дребни удоволствия, които си позволяваме от време на време, ни помагат да преминем по-лесно през деня, окуражават промяната, която пък от своя страна стимулира мозъка. Вместо да похарчите 1000 лева за нов и уникален килим, който ще ви предостави „еднократно изживяване през следващите 10 години“, по-добре си вземете едно капучино за 2 лв. и го изпийте с приятелите си. Напитката ще ви предоставя различни изживявания всеки път и същевременно – потенциални възможности за изпитване на щастие.

Какво излиза? Парите ни улесняват живота, но и могат значително да го усложнят. В края на краищата – те могат да купят щастието, но само ако се похарчат по правилния начин.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини