18-годишен фрирайдър загина от лавина в Пирин

Състезателят е бил опитен и отлично екипиран, но това не му е помогнало

18-годишен състезател от националния ни отбор по фрирайд загуби живота си, затрупан от лавина в Пирин. В неделя той се е спускал заедно с треньора си по един от Бъндеришките улеи. Бил е много опитен и добре екипиран. Еърбегът му се е отворил, но се е разкъсал от клоните на дърветата. Момчето е било пометено от снежната маса и е открито забито в дърво.

Сигналът в Планинската спасителна служба Банско е получен в 11.35 ч., а 5 минути по-късно планинските спасители открили загиналия сноубордист, който е един от най-добрите български състезатели по фриирайд (каране извън пистите), с международни отличия от различни състезания по света.

"Фрирайдъри са слезнали да карат извън пистите, предизвикали са лавина, нашите улеи в района са много големи, смъртоносни. Той влиза първи и си предизвиква лавината, другите са слезнали след него... За съжаление планината все още една жертва. Не искам да коментирам в детайли въпросния инцидент, просто ще кажа, че момчето беше с всички лични предпазни средства като еъррбег раница, лавинен уред, предавател и всичко, което се носи в зимната планина, но дори и те не успяват в много случаи да спасят живота... Младо момче - около 18-19-годишно", разказа планинският спасител Атанас Уков пред кореспондент на БНР.

Десет планински спасители от Банско са участвали в акцията по откриването му и транспортирането на тялото до горна станция на кабинковия лифт. 

От Планинската спасителна служба отново предупредиха, че опасността от лавини извън обозначените ски зони е висока, затова любителите на планински спортове не трябва да рискуват.

"За съжаление, случват се често такива работи и дори да се измисли закон за това нещо, не мисля, че ще има голяма успеваемост, понеже хората, които обичат този тип фрийрайд, са много", каза Мирослав Златаров.

От Българската лавинна асоциация постоянно предупреждават, че точно тази местност е една от най-опасните.

"Проблем тук е, че има адски лесен достъп до комплексен и сложен лавиноопасен терен, до който много лесно се стига. В момента трябва да сте изключително внимателни, защото днес цял ден духа изключително силен вятър, ние вчера издадохме предупреждение. Вятърът прави така наречените снежни дъски, които се отключват изключително лесно и предизвикват всъщност както видяхме инциденти, затова изключително умно подхождайте", коментира председателят на Българската лавинна асоциация Росица Михайлова пред БНТ.

Източник: mediapool.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини