От -13 до 22 градуса ще показва термометърът през февруари

Най-ниските температури през февруари у нас ще бъдат между минус 13 и минус 8 градуса, а най-високите - между 17 и 22 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Средната месечна температура се очаква да бъде около и над нормата, която в Северна България и по високите полета е от 0 до 2 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, а в планините - между минус 8 и минус 3 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планините - между 40 и 70 литра на квадратен метър, за Рило-Родопския масив и Странджа - от 60 до 100 литра на квадратен метър. По-голяма е вероятността наднормени да са валежите в Източна България, особено в югоизточните райони.

През първото десетдневие времето ще остане с повишена динамика, средно за периода температурите ще са по-високи от средните. Месецът ще започне с ветровито време и със слаби валежи, в равнинната част от страната предимно от дъжд, а температурите слабо ще се понижат. Впоследствие отново ще се затопли и около средата на десетдневието ще бъде доста по-топло от обичайното. Ще е без валежи, с разкъсана облачност. Вероятност за валежи, последвани и от временно понижение на температурите, има отново към края на десетдневието. Ще има и дъжд, и сняг, но вероятността да се задържа снежната покривка е малка.

През второто десетдневие на февруари температурите ще се понижат още и ще станат близки до обичайните. Ще има и чести валежи, с по-голяма вероятност в началото на десетдневието, към 14-15 февруари, към 18 февруари и към 20 февруари. Отново ще има и дъжд, и сняг, но без трайна снежна покривка.

През последното десетдневие ще се задържи динамично и променливо време, с температури отново по-високи от обичайните. Вероятност за валежи има в началото на периода и към края на месеца.

В климатичната справка на НИМХ се посочва, че нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни. Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко. Характерно за месеца е голямата динамика на атмосферата, която е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива обстановки се е случвало да замръзне морето по Черноморието. При други случаи, при нахлувания откъм Средиземноморието, се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

Според астрономическата справка в началото на февруари слънцето изгрява в 7.41 часа и залязва в 17.40 часа. Продължителността на деня е 9 часа и 59 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 07.04 часа и залязва в 18.15 часа. Продължителността на деня е 11 часа и 11 минути.

Фазите на луната през февруари са: на 4 февруари е последна четвърт, на 11 - новолуние, на 19 - първа четвърт, а на 27 февруари е пълнолуние.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини