Учени предупреждават, че Земята може да стане необитаема

Стотици учени, писатели и изследователи от 30 страни издадоха предупреждение към човечеството в отворено писмо, публикувано наскоро в „Гардиън“.

Политиците и останалите от нас трябва „да се ангажират открито с намаляване на риска от разрушаване и дори срив на нашите общества“.

„Увреждането на климата и околната среда“ ще бъде основната причина, а „изследователите в много области“ прогнозират широко разпространения социален колапс като „достоверен сценарий още през този век“.

Не е трудно да се намерят проучванията за „колапс“, за които говорят. В доклад на групата за устойчивост Future Earth, проучване на учените установява, че екстремните метеорологични събития, несигурността на храните, недостига на сладка вода и широкото влошаване на поддържащите живота екосистеми „имат потенциал да си въздействат и усилват помежду си по начини, които могат да създадат глобален системен колапс. “

Доклад за 2019 г. от Националния център за възстановяване на климата Breakthrough, мозъчен тръст в Австралия, прогнозира, че бързо затоплящият се свят с изчерпани ресурси и нарастващо замърсяване ще доведе „до голяма степен необитаема Земя“ и „срив на нациите и международния ред”.
 
Анализаторите от американската и британската армия през последните две години издадоха подобни предупреждения за хаотичен климат и околна среда.

Всъщност за много видове колапсът вече е в ход. Деветдесет и девет процента от прерията с висока трева в Северна Америка е изчезнала, според една оценка; 96% от биомасата на бозайниците – биомасата е тяхното тегло на Земята – сега се състои от хора, домашни любимци и селскостопански животни; почти 90% от рибните запаси, наблюдавани от ООН, са или напълно експлоатирани, прекомерно експлоатирани или изчерпани; многогодишно проучване в Германия показа 76% спад в биомасата от насекоми.

Призивът за обществена ангажираност е особено жизнен в този момент на все още неконтролирана пандемия, институционални провали и икономически кризи в най-технологично развитите държави в света. До неотдавна беше немислимо вирус да затвори нациите и защитните мрежи да се окажат толкова катастрофално лишени от устойчивост.

Предупреждението на международните учени не се осмелява да каже точно как ще изглежда колапсът или кога може да се случи. Те се занимават повече с идентифицирането на тенденциите и заедно с тях опасностите на ежедневната цивилизация: непрекъснато увеличаващ се икономически растеж, грабителско потребление на ресурси и насищането на ограничените хранилища на планетата за отпадъци.

Сред подписалите предупреждението е Уилям Рийс, еколог от Университета на Британска Колумбия, известен като създател на концепцията за „екологичен отпечатък“, която измерва общото количество екологичен принос, необходимо за поддържане на даден начин на живот. С настоящия отпечатък на човечеството – най-силен в областта на енергийната и ресурсна област, „изглежда, че някаква форма на глобален обществен колапс е неизбежна, вероятно в рамките на десетилетие, със сигурност в рамките на този век“, казва Рийс.

Най-належащата непосредствена причина за биофизичен колапс е това, което той нарича превишаване: хората експлоатират природните системи по-бързо, отколкото системите могат да се регенерират. Човешкото предприятие финансира своя растеж и развитие чрез ликвидиране на биофизичния „капитал“, който е от съществено значение за собственото му съществуване. Изхвърляме отпадъци със скорост, превишаваща асимилативния капацитет на природата. Температурите на затопляне, дълбокото биоразнообразие, обезлесяването в световен мащаб и замърсяването на океаните, наред с други проблеми, са важни сами по себе си. Но всеки е само симптом на превишаване, казва Рийс.

Посланието, което трябва да извлечем от доказателствата е, че цялото човешко начинание в крайна сметка се определя от биофизичните граници. Ние сме изключителни животни, но не сме извън или над природните закони.

Друг от подписалите се в предупредителното писмо е Уил Стефен, учен за земните системи от Австралийския национален университет. Стефен откроява неолибералната парадигма за икономически растеж – стремежът към непрекъснато разширяващ се БВП – като „несъвместима с добре функциониращата земна система на планетарно ниво“.

Колапсът, казва той „е най-вероятният резултат от настоящата траектория на системата, както е пророчески моделиран в „Граници на растежа. “ „Limits to Growth“ е бомба от 150 страници, книга публикувана още през 1972 г. Авторите, екип от учени от Масачузетския технологичен институт, създадоха компютъризиран модел на системна динамика, наречен World3, първият по рода си, за да изследват световните тенденции на растеж от 1900 г. до 1970 г. Те екстраполират от историческите данни за да моделират 12 бъдещи сценария, прогнозирани за 2100 година.

Моделите показаха, че всяка система, базирана на експоненциален икономически растеж и ръст на населението, в крайна сметка се срива.

Най-мрачният модел беше този, при който „настоящите тенденции на растеж на световното население, индустриализацията, замърсяването, производството на храни и изчерпването на ресурсите продължават да бъдат непроменени“. При този сценарий „бизнес както обикновено“ колапсът ще започне бавно през 2020-те и ще се ускори след това.

Актуализации на проучването в „Limits to Growth “ установиха, че досега прогнозите му са били много точни. „Нека да погледнем директно в бездната на колапса и да се справим с ужасните възможности на това, което виждаме там, за да се възползваме максимално от бурното бъдеще“, пишат учените.

Източник: megavselena

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини