Щабът доволен от резултатите, но постигнатото е много крехко

Имаме основание да сме доволни от резултатите, но постигнатото е много крехко, каза министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ. Европа се готви за трета вълна. Затова той призова към разум и спокойствие.

"Резултатите дотук не ни дават право да проявим доза лекомислие, защото постигнатото е много крехко. Европа отново е в патова ситуация и се готви за трета вълна. Не искам да бъдем лекомислени, а готови, ако тази трета вълна изобщо дойде у нас със силата, с която е в Европа. Виждате какво се случва в Португалия. Ситуацията е толкова тежка, че Германия изпрати помощ. Там вече има 14 000 жертви на коронавирус."

Брифингът започна с актуалната информация за коронавирусната обстановка. Запазва се тенденцията излекуваните да са два пъти повече от новоустановените заразени тази седмица.

Данните за заболеваемост и смъртност у нас в сравнение с Европа и Балканите не са много различни от миналата седмица. 

14-дневната заболеваемост в България е 90 на 100 хил. души население, което ни нарежда на 26-о място в Европейския съюз и на 6-о място на Балканите. Смъртността е 9,9 на 100 хил. души. По този показател се нареждаме на 13-то място в ЕС.

В страната ситуацията не е толкова успокояваща обаче. В „червена зона“, със заболеваемост над 120 на 100 хил. души население, вече са осем области в страната - Кюстендил, Бургас, Враца, Пазарджик, Плевен, Сливен, София-град и Хасково. Най-висока заболеваемост е регистрирана в Област Кюстендил – 245 на 100 хил., а най-ниска - в област Търговище - 31,6 на 100 хил. души. Държавите в Европа с най-ниски нива на разпространение на инфекцията са: България, Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия.

Още в понеделник усетихме, че се случва нещо в болниците, каза ген. Мутафчийски. Той посочи, че само във ВМА са приети 13 пациенти за ден, колкото са постъпвали преди за седмица. Получават се много сигнали какво се случва в курортите, в моловете. Началникът на щаба отправи апел за спазване на мерките - към болниците и към хората, като подчерта, че това е отговорност на самите тях.

Достигнали сме най-ниското си ниво на заболеваемост в момента. Смъртността е спаднала до 7,9, без да сме били в плато, каза ген. Мутафчийски.

Доставени са над 94 хил. дози ваксина до момента. От тях сега са налични над 33 хил. дози, обясни доц. Кунчев. Винаги ще има хиляди в резерв, за да е сигурно поставянето на втората доза, а и заради забавянето от логистиката. 50 124 дози са приложени до момента, включително втори. Имунизираните учители са над 1400, каза доц. Кунчев.

Вероятно още тази седмица ще започне третата фаза на ваксинирането и ще се обхване по-широк кръг от хора.

Мерките продължават да се разглеждат и оценяват на 14-дневен период. Няма да има лъкатушения, заяви министър Ангелов.

Проблемът на ваксинирането са онези около 50% от хората, които не знаят дали ще се ваксинират. Тези, които искат да се ваксинират са ясни, тези, които не искат - също, важни са тези, които се колебаят, каза той. Затова започва информационна кампания, вече има достатъчно информация за ваксините, която да достигне до тези хора.

За тестването на всички пожелали ученици се очаква отговорът на образователното министерство. Това е свързано с реда за получаване на съгласие от родителите. И по този въпрос има разделение, каза министър Ангелов.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    За
    Започна се
    3 0
    10:39, 4 фев 2021
    Илон Мъск съобщи, че неговият стартъп Neuralink все пак е успял да „свърже" маймуна с компютър. Животното е играло видеоигри чрез чипирания си мозък, съобщи Мъск в интервю в неделя.  
    От Neuralink поставили компютърен чип в черепа на маймуната и използвали „малки проводници“, за да направят свързването, каза Мъск. „Това не е нещастна маймуна“, уточни той по време на разговор в Clubhouse, ново приложение за социални медии, набиращо популярност, което позволява на хората да водят неформални гласови чатове докато слушат. „Дори не можете да забележите къде е поставен невронният имплант с изключение на малък участък от козината, който е подстриган​​” - допълни Мъск.
  • 2
    3,
    3,14
    7 0
    11:04, 4 фев 2021
    Никой вече на ви обръща внимание,бе изроди мръсни!Да живей 4 април-ден на освобождението от ГЕРБЕРАСТКОТО робство!Махайте се тъпи гадове!
  • 3
    3/
    3/4
    7 -1
    11:18, 4 фев 2021
    Проблемът за ваксинирането сте вие г-н министър,а не хората!
  • 4
    И.
    И.
    1 0
    09:48, 5 фев 2021
    Нищо не сте постигнали вие глупави парламентиори, всичко зависи от нас, вие само пари вземате да лъжите.
Последни новини