Тръмп отказа да свидетелства под клетва в Сената

Доналд Тръмп отказа да свидетелства под клетва пред Сената в рамките на процеса по импийчмънт срещу него, съобщи CNN.

По-рано екипът по импийчмънта изпрати писмо до адвокатите на 45-ия президент с покана той да даде показания във връзка с поведението си в деня на щурма срещу Капитолия във Вашингтон - 6 януари. В него се казва, че след като след като Тръмп оспорва тезата на Конгреса, че е подбудител на нападението, е необходимо да бъде изслушан в Сената.

В отговор адвокатите на Доналд Тръмп заявяват, че писмото с поканата за изслушване показва неспособност от страна на Камарата на представителите да докаже обвиненията си.

Екипът на Тръмп продължава да застъпва тезата, че процесът по импийчмънт е незаконен, въпреки, че тя беше отхвърлена от Сената с двупартийно мнозинство.

"Президентът няма да свидетелства в противоконституционен процес", обяви пред CNN Джейсън Милър, съветник на Тръмп.

В поканата на конгресмените към експрезидента се изтъква, че за вината му има неоспорими доказателства.

"Вие се опитахте да поставите под въпрос ключови факти, независимо от ясните и неоспорими доказателства за нарушаване на Конституцията от Ваша страна. С оглед на оспорването на тези фактически твърдения, Ви пиша, за да Ви поканя да дадете показания под клетва преди или по време на процеса по импийчмънт в Сената във връзка с поведението Ви на 6 януари 2021 г." - гласи документът.

Процесът по импийчмънт в Сената започва на 9 февруари.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини