Масово се търсят къщи по селата около Смолян

"Хората започнаха да търсят имоти по селата, къщи, етажи от къщи, най-вече в селата около Смолян, това не се е случвало много години назад. Причината е, че искат да са близо все пак до болница, магазини, но да са отдалечени от града. Тотален обрат има и в търсенето на апартаменти. За 28 години в бранша с продажбата на имоти това не ми се е случвало - да има глад за големи апартаменти", каза Костадин Каневски, който е уважаван в бранша брокер с Агенция за недвижими имоти в Смолян от 1994 г.
В последните месеци от пандемията цените на големите апартаменти в Смолян се качиха с близо 15 %, а предлагането е малко, в момента се предлагат едва 3-4 големи апартамента в областния град, посочва Каневски. Досега квадратния метър на малките жилища беше по-скъп, а сега е обратното. Каневски си го обяснява с пандемията. "Хората като се затворят в апартаменти, искат по-голяма площ, за да има разбирателство, всеки да си има стая", казва брокерът. Обсъждал тенденцията с колеги от страната и се оказало, че големите апартаменти поскъпват навсякъде, това му потвърдили брокери от Пловдив и Стара Загора. Въпреки това, той не смята, че може да открие логика в цените на предлагане на имотите.
"Брокери от София ми заявяват, как може дадена къща в село да е по-скъпа от подобна в София, а не си дава сметка, че са вложени същите скъпи материали, но в много по-трудни условия за строеж и поддръжка", коментира Каневски. По негови изчисления, цените на имотите в Смолянско в пандемията имат ръст до 5%, заради търсенето. В социалните мрежи започнаха да се появяват и обяви на хора, които търсят възможност да си купят къща на изплащане."Здравейте, търсим да закупим малка къща в Родопите до 20 000 лв. На изплащане. Имаме възможност да плащаме по 200 € месечна вноска. Като всички документи бъдат подготвени чрез нотариус, и нотариален акт след изплащане на имота", пишат в групата "Повей от Родопа" семейство от София.
В сайтовете за продажби ножицата на цените на къщи и имоти в селата в Смолянско е огромна. Вила в строеж в село Стойките, до което стига най-модерния лифт от Пампорово, се продава за 19 429 евро. Вила на 5 км от Мадан е обявена за 270 000 евро, а реновирана къща с механа в смолянското село Полковник Серафимово - за 32 000 евро. Къща в девинското село Беден се продава за 20 452 евро, а къща с двор в атрактивното село Широка лъка се предлага само за 8000 евро. Къща в Петково - за 2812 евро, а къща в Орехово - за 18 500 евро. Къща в Забърдо търси купувач за 8 692 евро, а къща в доспатското село Чавдар - за 15 339 евро. Двуетажна къща с двор в Рудозем се предлага за едва 8692 евро.

Източник: в. "Марица"

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини