Hyundai обяви, че вече не преговаря с Apple за електромобили

Южнокорейският производител на автомобили "Хюндай" (Hyundai Motor Co) заяви в понеделник, че вече не води преговори с "Епъл" (Apple Inc) за автономни електрически автомобили, само месец след като потвърди преговорите на ранен етап с технологичния гигант, предаде "Ройтерс".

Акциите на "Хюндай" се понижиха с 6.2% след съобщението, което изтри 3 млрд. долара от пазарната стойност на компанията. Акциите на свързаната с нея "Киа" (Kia Corp), която беше спрягана като вероятният оперативен партньор на "Епъл", паднаха с 15% - загуба от 5.5 млрд. долара.

Съобщението сложи край на седмиците спекулации покрай Hyundai Motor Co Group, контролираща двата производителя на автомобили, относно потенциалното свързване с "Епъл".

"Получаваме искания за сътрудничество в съвместното разработване на автономни електрически превозни средства от различни компании, но те са на ранен етап и нищо не е решено", заявиха в понеделник автомобилните производители в съответствие с правилата на фондовия пазар, изискващи редовни актуализации на информацията за инвеститорите относно пазарни слухове. "Не водим разговори с "Епъл" за разработване на автономни превозни средства."

Акциите на "Киа" скочиха с 61%, откакто "Хюндай" първоначално потвърди съобщението на местните медии в началото на януари, че обсъжа с "Епъл" разработване на самоуправляващи се електрически превозни средства до 2027 г. и разработване на батерии в американските фабрики, експлоатирани от "Хюндай" или "Киа".

В местни медии се появиха и съобщения, че двете компании трябва да подпишат сделката на 17 февруари.

"Хюндай" е традиционно известна със своето нежелание да работи с външни компании, като произвежда двигателите, трансмисиите и дори собствена стомана във вертикално интегрирана верига за доставки като вторият по големина индустриален конгломерат в Южна Корея.

"Хюндай" изгуби 8.5 млрд. долара след провал на преговорите за коли на "Епъл"© Reuters

Въпреки че акциите на "Киа" и "Хюндай" се повишиха след новината за преговорите с "Епъл", според запознати е имало голямо вътрешно противопоставяне компанията да стане подизпълнител на договори за американския гигант.

"Измъчваме се как да го направим, дали е добре да го направим или не", е заявил изпълнителен директор на "Хюндай" пред "Ройтерс". "Ние не сме компания, която произвежда автомобили за други."

В края на 2020 г. беше съобщено, че "Епъл" продължава да развива програмата си за автономни автомобилни технологии и се стреми да произведе пътническо превозно средство, което може да включва собствена пробивна технология на батерията още през 2024 г.

Компанията не е коментирала официално евентуални връзки с "Хюндай".

Анализаторите смятат, че разговорите може да са се сринали поради изтичането на плана за партньорство пред медиите или поради евентуално настояване на "Епъл", че ролята на "Хюндай" ще бъде само като производител на оборудване, а не на стратегически партньор.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини