Община Смолян с програма от мерки за подобряване качеството на въздуха

Изображение 1 от 2

    В Община Смолян се проведе заключителна пресконференция по проект „Разработване на общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

    Зам-кметът инж. Мариана Цекова откри пресконференцията, а ръководителят на проекта инж.Хамди Моллов представи обстойно целите, дейностите и резултатите по изпълнението му.

    Инж.Цекова припомни, че проектът е разработен на база сключен договор за безвъзмездна финансова помощ на 19 март 2019 г. между тогавашния министър на МОСВ Нено Димов и кметът Николай Мелемов. Това беше един договор, за който много дълго време се говореше, но и изпълнението му ще трае доста дълго време, посочи зам.-кметът.

    Договорът беше за разработване на Общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян, която беше приета с решение на Общинския съвет на заседанието му на 21 януари 2021 г. , каза инж.Моллов. Общинската програма е разработена на основание чл.27 от Закона за чистотата на атмосферния въздух. В него е разпоредено всяка община, която има показатели на ФПЧ, азот и др. да разработи и изпълнява такава програма. Общината изпълняваше програма, която изтече през 2020 г. и затова разработи нова за периода до 2025 г., каза ръководителят на проекта.

    Това е била и основната дейност по проекта. Използвана е обща информация за общината, тип район и оценка на замърсяване на територията. Извършена е оценка на съществуващото замърсяване на атмосферния въздух, като е направен анализ на измерени концетрации на ФПЧ. Оценени са били и използваните методи до моменти. В основната дейност е включено проучване и извършване на анализ относно произхода на замърсителя, основни източници, общо количество на тези източници, причинител на
    замърсяването, нивата на емисиите и др., подчерта инж.Моллов. Събрани са данни за метеорологичното състояние на автомобилния парк, интензивност на МПС по основни улици, консумация на горива по видове и тенденции.

    Всичко това е разписано в общинската програма и е изготвен план, който община Смолян оттук нататък трябва да изпълнява, за да може да се сведат нивата на ФПЧ до нормативно определените. Общинската програма е била съгласувана с РИОСВ и МОСВ. Проектът, по който е разработена програмата, е в размер на 287 444,80 лв. Срокът за реализация е бил 18 месеца и все още сме в срока, в който трябва да отчетем самата програма, поясни инж.Моллов.  Този проект е основа за изпълняване на мерки, за които ще се търси финансиране, а някои мерки и в момента се изпълняват. Една от тях е свързана с дейностите по проекта за
    подмяна на горивната база. Това е основен акцент в настоящата програма, която е стратегически документ.

    Основен източник на замърсяване в община Смолян е отоплението с твърдо гориво, следван от транспорта. По този повод в програмата са заложени зони с ниски емисии ако фините прахови частици са над нормата. В правомощията на Общинския съвет е да определя мерки в такива зони. Например в определени часове да не минава по тях тежкотоварен трафик или да не се използва отопление с твърдо гориво.

    Тази програма е нещо, което се надгражда. Например санирането е част от тази програма. Другата мярка е обработката на пътища и улици през зимния сезон с химия, с която хората не могат да свикнат още. Трябва да се научим. Община Смолян включва администрацията и хората. Затова трябва заедно да работим и изпълняваме тези мерки, каза в заключение инж.Цекова.   

     
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини