Кой е най-добрият начин да запомните нещо?

Със сигурност ви се е случвало да забравяте неща. Дали сте изключили котлона? Дали сте заключили вратата? Събуждате се през нощта и си мислите какъв страхотен сън сте сънували, а на сутринта вече не го помните.

Примерите са най-разнообразни. Дори когато ви се е струвало, че е невъзможно да забравите нещо, което сте прочели или ви е направило силно впечатление, най-изненадващо паметта ви изневерява и когато искате да си върнете даден спомен, се оказва, че той просто е изчезнал.

Веднага се притичваме на помощ с един полезен и лесно приложим съвет.

Най-лесният начин да запомните нещо, е като го разкажете на някого. Когато мозъкът ви свърже информацията с определен човек, с когото сте я споделили, е много по-вероятно да задържите в паметта си подробностите за по-дълго време, отколкото ако само си ги препрочитате за себе си.

Това се дължи на факта, че мозъкът ви автоматично смята, че след като информацията е била споделена с друг човек, тя вероятно е важна и при категоризирането на спомените онези, които са в графа „важни“, се съхраняват на „по-достъпни“ и услужливи за паметта места.

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини