Катастрофална година: над 300 хотела в Гърция са обявени за продан

Над 300 хотела в Гърция са обявени за продан. Туризмът, най-важният бранш в страната, бе пометен от пандемията. "Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака."

Няма друга страна в Европа, която да е толкова зависима от туризма, колкото Гърция. Според различни изчисления, делът на този бранш в гръцкия БВП възлиза на 25-30 процента. Гръцката емисионна банка съобщава, че през 2019 година страната е била посетена от над 31 милиона чуждестранни туристи, като най-много са били германците, британците и французите. Сред балканските туристи в Гърция най-многобройни са румънците, следвани от сърбите и българите, като само българите са изхарчили 281 милиона евро. А всички туристи са оставили общо цели 18 милиарда евро - средно по 580 евро на човек. С най-широки пръсти са били туристите от еврозоната, които са харчели по около 700 евро. При германците сумата е дори 734 евро.

Пандемията помете туризма

В момента обаче туристическият бранш в Гърция преживява сериозна криза. Приходите в периода януари-октомври 2020 година са спаднали с цели 77%. Премиерът Мицотакис също изчисли наскоро, че през 2020 туризмът е успял да произведе едва 20-25% от очакваните приходи. За тази година Мицотакис се надява да бъдат достигнати 50 процента. Президентът на Сдружението на хотелиерите Григорис Тасиос също се надява на светлина в края на тунела и очаква завръщането на първите туристи още за католическия Великден на 4 април и за православния на 2 май. Надеждите си гръцкият туризъм свързва и с бързото ваксиниране на хората във Великобритания и в Израел, откъдето се очаква нарастващ брой туристи. Гръцкият и израелският премиер вече подписаха споразумение за двустранно признаване на ваксинационните сертификати, което влиза в сила през март или април. През 2019 година Гърция беше посетена от 700 000 израелски туристи, а през миналата година се очакваха дори 1 милион. Но коронавирусът обърка сметките.

„Едно е сигурно: ако и тази година изгубим туристическия сезон, това ще ни пречупи гръбнака“, предупреждава Тасиос. Основание за опасенията му дава не само закъсняващият старт на тазгодишния туристически сезон, но и драматичното положение на стотици хотелиери, които вече втора година стоят без клиенти. Гръцките медии съобщават, че в момента над 300 хотела са обявени за продажба. Например един бутиков хотел на осем етажа с изглед към атинския Акропол, който се предлага само за 13 милиона евро; или луксозен петзвезден хотел на остров Крит със 127 стаи за 65 милиона евро; или луксозен туристически комплекс на Халкидики с 300 стаи и 100 апартамента за 28 милиона евро. Както пишат германските вестници „Берлинер Курир“ и „Берлинер Цайтунг“, тежките сътресения в пандемията и непредвидимото бъдеще карат все повече гръцки хотелиери да се оттеглят от кризисния туристически бранш.

В търсене на нови пътища

В бранша трескаво търсят нови пътища, съобщава излизащият на немски в Атина „Грихенланд Цайтунг“. Занапред все повече ще се разчита на балнеоложкия и спа-туризъм, както и на ресторантьорството - по-специално на гурме-туризма. Министърът на туризма Харис Теохарис дори изрично заяви, че на гастрономията трябва да се помогне, а ресторантите трябва още по-тясно да се обвържат с местното селско стопанство.

Източник: Дойче веле

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    градски
    4 0
    20:37, 16 фев 2021
    Насраха се да измислят простотии за влизането при тях.Най големите им туроператори се спукаха да обясняват че нямат полза от българите като туристи искат само западняци.Сега да духат супата гадните маляки.
  • 2
    Ka
    KARA BERU
    0 0
    22:34, 17 фев 2021
    Работата те прави свободен! :)
  • 3
    За
    Заека
    0 0
    11:55, 13 апр 2021
    Да го мислят Гърците с техните простотии за тестои и маски на плажа!!
Последни новини