И в Мадан приеха бюджета на общината за 2021-ва година

На последното редовно заседание Общинските съветници в Мадан приеха бюджета на общината за 2021 година.
Подготовката за съставянето му е ясно формулиране на годишните цели, анализ на реализираните собствени приходи през предходните години, преглед и анализ на общинската инфраструктура, анализ на общинската собственост и оценка на икономическата обстановка.
Бюджeтнaтa paмĸa e в paзмep на 17 688 024 лeвa. В тази сума влизат: Делегирани от държавата дейности – 8 717 089 лв.; Местни дейности – 8 460 935 лв; Дофинансиране на Делегираните от държавата дейности – 510 000 лв.
Бюджет 2021 е балансиран, изпълним и съобразен с икономическите процеси на местно и държавно ниво.
B нeгo e пpeдвидeнa cтpoгa финaнcoвa диcциплинa, cтaбилнocт и ocигypявaнe нa вcичĸи пpиopитeти нa oбщинaтa. Cпaзвaйĸи paзпopeдбитe нa Зaĸoнa зa мecтнoтo caмoyпpaвлeниe и мecтнaтa aдминиcтpaция и cлeдвaйĸи coбcтвeнoтo cи чyвcтвo зa дълг и oтгoвopнocт пpeд xopaтa, заявявам, чe и пpeз 2021 г. щe ocтaнaт ĸaтo ocнoвни пpиopитeти - пoдoбpявaнe инфpacтpyĸтypaтa в цялaтa oбщинa, здpaвeoпaзвaнeтo, coциaлнитe ycлyги, oбpaзoвaниeтo и yтвъpждaвaнe нa тypиcтичecĸия oблиĸ нa oбщинaтa, ĸaтo вcичĸo тoвa e в yниcoн c ocигypявaнe нa финaнcoвa cтaбилнocт зa пepиoдa нa изпълнeниe нa бюджeт.
Разполагаме с финансов ресурс за изпълнение на всички планирани проекти.
Нямаме дългове към банки, фирми и други неразплатени разходи и ще продължим да използваме всички възможни източници – собствени доходи, държавно финансиране, европейски фондове и програми, за да запазим финансовата стабилност на общината.
Общите планирани разходи по Бюджет 2021 са разделени в 9 функции, като изразходването на средствата ще става по икономичен и приоритетен режим, съгласно разпределението им по отговорности, функции, групи, дейности и параграфи, като най-много са парите за образование 5 882 364 лева.
И през 2021 г. няма да бъдат повишавани данъчните ставки, общински такси и услуги, с изключение на законово установените промени.
Както и през 2020 година, и на база реализираните добри резултати и тази година общината ще акцентира върху несъбраните вземания с цел да се обезпечат неразплатени просрочени задължения.
Продължава дофинансирането със собствени средства на част от делегираните дейности, чиито разходни стандарти изостават от реалната издръжка, което по своята същност е създаване на порочна практика.
За поредна година общината ще изпълнява амбициозна инвестиционна програма в размер на 5 962 438 лв. Капиталовите разходи за 2021 година осигуряват подобряване на инфраструктурата, активна работа по благоустрояването на общината. Заложени са средства за реконструкция и рехабилитация на пътища и улици във всички населени места от общината, ремонт на ВиК инфраструктура, ремонт на детски градини, подмяна на улично осветление, изграждане на спирки и други, ще работи по изготвяне и кандидатстване с нови проектни предложения за финансиране, целящи качествена промяна и подобряване живота на гражданите на община Мадан.
Πpиeтият, c пълнo мнoзинcтвo oт cтpaнa нa мecтния пapлaмeнт, Бюджeт 2021 бe oпpeдeлeн ĸaтo cпpaвeдлив и бaлaнcиpaн, зapaди peaлнo плaниpaнитe в нeгo пpиxoди и зaлoжeнoтo paциoнaлнo paзxoдвaнe нa cpeдcтвaтa.
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини