Рекорден бюджет от близо 68 милиона лева прие Общинският съвет за 2021 година

Общинският съвет прие бюджета на Община Смолян за 2021 г. след повече от два часа дебати. 16 от съветниците гласуваха „за“, 1 беше против и 7 гласуваха „въздържал се“.
   
Кметът Николай Мелемов посочи, че бюджетът е балансиран, съставен е след изготвен анализ на приходите и разчет на разходите съгласно приоритетите на управление на публичните финанси на Община Смолян. Той осигурява средства за всички сфери на обществения живот – образование, здравеопазване, социални дейности и услуги, благоустрояване, информационно обслужване, култура, туризъм, спорт, подобряване на градската среда, чрез изграждане на нови инфраструктурни обекти и ремонт на съществуващите.
   
Тези по-важни акценти са намерили отражение в бюджета, който ще осигури основните дейности за постигане на поставените цели по приоритетите, заложени в програмата за управление и Стратегическия план за развитие на Община Смолян. Бюджетът за 2021г. е съобразен с икономическите тенденции и план за развитие, целящи превръщането на Община Смолян в център на опазване на традициите и развитие на иновации, ангажиран с повишаване стандарта на живот, благоприятен за бизнес и инвестиции, със съвременна инфраструктура, привлекателна жизнена среда, богат на културен и спортен календар, осигуряващ условия за пълноценна изява на личността, съвременни условия на образование и уникални туристически атракции.
   
Рамката на бюджета за 2021 г. е в размер на 67 774 917 лв., в това число делегираните от държавата дейности са 31 653 995 лв. и местните дейности са 36 120 922 лв.
   
Председателят на бюджетната комисия в ОбС Стоян Иванов коментира, че това е най-големият бюджет в последните години. Обезпечени са всички сфери на обществения живот в община Смолян, а бюджетът отговаря на всички изисквания на законите на страната и Конституцията. Проведено е и общественото му обсъждане. "Гражданите на Смолянска община трябва да знаят, че в Бюджет-21 г. няма увеличение на данъците и таксите, те остават в същия размер, каквито са били и през 2020 г".

Кметът Мелемов прие и няколко предложения от съветници, които да бъдат включени към първоначалното предложение. Съветничката Виолета Бояджиева предложи за гробищните паркове да се прехвърлят 60 хиляди лв. от разходите за командировки. Съветникът Стефан Сабрутев предложи да се отделят 100 хил.лв. за подпорна стена и мост в с.Кошница, както и да се увеличи сумата за детски площадки с още една – тази, която ще се изгради до паралика "Св.Йоан" в Долно Райково. Валентин Кюлхански направи предложение, от името на отсъстващия съветник Коста Начев, да се осигурят средства за ремонтни дейности на третия етаж на старото училище в Устово.
   
Гласувано бе и предложението на съветника Иван Френкев, който предложи да се отделят по 10 хил.лв. за стипендии на медицински сестри, които да се ангажират след завършването си 5 години да работят в Смолян. Съветникът Екатерина Гаджева коментира, че това е бюджет на единението.
  

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини