Невероятна снимка на рядък вид мълнии

Камерите в Обсерваторията Джемини на Хавай са заснели впечатляващо "светлинно шоу" високо в атмосферата.

На изображението са попаднали едновременно червени спрайтове и сини джетове, обединени в един "поток", който ярко осветява облака под него.

Джетовете са вид мълния в горните слоеве на атмосферата, която прилича на сини конусовидни фунии. Те са на височина 40-70 км. Спрайтовете са електрически разряди на студена плазма в мезосферата и термосферата. Те се появяват при силна гръмотевична буря на височина от около 50 до 130 км. За сравнение познаните ни "обикновени" мълнии са на не повече от 16 км височина. Спрайтовете са огромни - достигат на дължина до 60 км и до 100 км в диаметър.

Невероятната гръмоотевична буря била през юли 2017 г., но изследователската лаборатория NOIRLab току-що откри и публикува снимката. Обсерваторията използва телескопични камери за проследяване на лошото време. Те правят снимки на небето на всеки 30 секунди.

Много е трудно да се снимат джетове и спрайтове от земята - те са твърде високо и са скрити от гръмотевични облаци. NOIRLab счита тази снимка за най-успешната от всички, направени в обсерваторията досега.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини