България отбелязва 143 години от Освобождението

Днес България отбелязва националния си празник - деня на Освобождението. Преди 143 години на този ден (19 февруари по стар стил) през 1878 г. Русия и Турция подписват Санстефанския мирен договор, който предвижда възстановяването на Княжество България.

За първи път празникът е честван на 19 февруари 1880 г. като "Ден на възшествието на престола на император Александър II и заключение на Санстефанския мирен договор", а от 1888 г. се празнува като Ден на освобождението на България. Денят е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г.

Както и през миналата година част от обичайните тържества са отменени. Преди седмица Община Габрово след писмо от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев отмени създадената организация за църковно-военен ритуал на връх Шипка. Вместо това в памет на загиналите за свободата на България от 9.30 часа ще бъде отслужена панихида в храма "Успение на Пресвета Богородица", а в 10 часа на централния площад "Възраждане" в града ще бъде издигнат националният флаг.

Въпреки това държавният глава Румен Радев ще отдаде почит пред паметта на българските опълченци и руските воини, загинали за свободата на България на връх Шипка, а в 18:40 ч. ще произнесе слово на площад "Народно събрание" след тържествената заря-проверка и приемането на почетния строй.Пресцентърът на парламента обяви в петък, че председателят на институцията Цвета Караянчева също ще участва в отбелязването на Националния празник на България в Габрово и на връх Шипка.

Пътната агенция обяви, че от 22 ч. на 2 март до 17 ч. на 3 март ще бъде ограничено двупосочното транзитно преминаване на превозни средства през Шипченския проход по път I-5/Е-85/ Габрово - връх Шипка - Казанлък. За участниците в честването движението от 5.30 ч. до 13 ч. ще бъде еднопосочно от Габрово и Казанлък към връх Шипка, като паркирането ще се извършва по разпореждане на органите на МВР, а от 13 до 17 ч. автомобилите ще преминават еднопосочно от връх Шипка до Габрово и Казанлък.

В София от 11.00 часа пред Паметника на Незнайния воин ще се състои церемонията за издигане на националното знаме на България, в която ще участва вицепрезидентът Илияна Йотова. От 12.00 ч. пред сградата на администрацията на президента ще се състои тържествена смяна на гвардейския караул. Тържествената проверка (заря) по случай Националния празник е с начало 18.30 часа на пл. "Народно събрание".

Гражданите, които желаят да наблюдават церемонията пред Паметника на Незнайния воин, ще имат достъп до събитието през контролно-пропускателни пунктове на ул. "Раковски" и "Оборище", при ул. "Париж" и ул. "Шипка" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".

За желаещите да наблюдават тържествената проверка (заря) от 18.30 часа на пл. "Народно събрание" ще бъде осигурен достъп през три контролно-пропускателни пункта - два от двете страни на пешеходните алеи на бул. "Цар Освободител", в близост до изходите на подлеза при СУ "Свети Климент Охридски" (кръстовището на бул. "Цар Освободител" и бул. "В. Левски") и през на бул. "Цар Освободител".

Служителите на НСО ще извършват проверки за наличие на опасни предмети и вещества. Граждани с обемисти предмети няма да бъдат допускани, ще се следи и за спазването на противоепидемичните мерки.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  По
  Порчо
  6 -1
  10:13, 3 мар 2021
  Честит празник, българи!
 • 2
  Ле
  Левски
  6 -1
  10:14, 3 мар 2021
  Денят на Освобождението на България от турско робство 3 март е националният празник на България. На този ден е подписан Санстефанският мирен договор след победата на Русия над Туркия от 1877 – 1878 г., който ознаменува Освобождението на България.
  • Ак
   Ако
   5 0
   12:16, 3 мар 2021
   се надигнеш и погледнеш за каква Чиста и Свята Република си се борил,ще осъзнаеш че по-добре е да си лежиш в незнайния гроб( за съжаление). А довечера Доган и Борисов пак ще са на масата заедно!
 • 3
  А надолец от
  Б анкя ни яха
  В суе го псуваме в мрака
  Г ьонсурата се хили кат пръч
  Д ивите мутри го следват
  Е мира на СИК е на власт
  Ж ално блеят стадата а
  З лият уфчар ходи на мач
  И ма ли още надежда ?
  Й овков да напише за нея роман
  К учето злобно отвръща
  „Л ошия матриал заслужава само самар“
  М ладите бягат в чужбина
  Н икой не поглежда назад
  О теца казва на сина :
  „П ростен си ако не се завръщаш в тоя мрак „
  Р адост едничка остана
  С тадото да му пуснат Азис кючек
  Т ихо умира Народа
  У тре ще погребем поредния Човек
  Ф изика на новото време
  Х имия на несбъднатия рай
  Ц аря само прибра ги парите
  Ч акаме да ни гази нов трамвай
  Ш епнем и свещите палим
  „Ще дойде и нашия ден“
  Ъ , ама едва ли
  Ь ок гяур каза кротко другаря Доган
  Ю да червен подкара с кавала
  Я рема е яко скован
 • 4
  Ср
  Срам и позор,
  2 0
  12:56, 3 мар 2021
  вместо днес да е на Шипка или на друго свято за българите място,приятелят на Ердоган отново
  обикаля с джипката и антуража си да инспектира. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ .
 • 5
  3,
  3,14
  2 0
  13:27, 3 мар 2021
  Честит празник на истинските българи!
 • 6
  7/
  7/8
  1 0
  13:48, 3 мар 2021
  Цяла България празнува Освобождението,а "инспектор ДЮДЮ" инспектира и говори глупости!Няма ли един приятел да каже на тази кратуна какво представлява и че е стигнал дъното с простотиите си!
 • 7
  Фа
  ФАРАОН
  0 -2
  15:46, 3 мар 2021
  Расате, искам варна и бургас да станат ад за колхозната свиня! Къде чуете, да грухти или я мернете, на земята и с кубинките синьо-зелена да стане! Деца, женски, дъртаци, козли, никаква милост! Наред ги карате!

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини