И в Момчиловци отбелязаха 143 години от Освобождението

Изображение 1 от 6

    В деня на 143-тата годишнина от Освобождението Кметство-Момчиловци, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", НЧ "Светлина - 1925", Гражданско сдружение "Родопско сърце" и граждани понесоха венци и цветя пред паметните плочи на героите и пред родната къща на единствения опълченец на Момчиловци - Вълчо Гайдаров. Роден през 1846 г., той участва в боевете за свободата на България през 1878 г. на Шипка, Шейново и Стара Загора. Единственият момчиловски опълченец учи абаджийски занаят в Гюмюрджина (дн. Гърция) и като майстор абаджия обикаля различни градове. Озовавал се в Румъния заедно с Киряк Иван Кехайов – родом от Соколовци, за да се включат в четата на Хаджи Димитър. Когато започва сформирането на българското опълчение, Вълчо Гайдаров се включва в него като доброволец. Постъпва на 4 май 1877 година в ІІІ дружина, ІV рота, а на 12 юни е преведен във ІІ рота на дружината. Участва в освобождението на Дупница, където се установява след края на войната, разбирайки, че родното му село Момчиловци остава в пределите на Османската империя. Единственият момчиловски опълченец умира на 1 февруари 1920 година.
    Празникът в Момчиловци продължи с "Хоро за пробуждане" в центъра на селото при спазване на всички противоепидемични мерки.
    "България стои на колене пред всички войни, дали живота си за свободата на родината ни. Честит национален празник! Да живее България!", написа в профила си във Фейсбук кметът на селото Сийка Суркова.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини