Тенденция на плавно увеличаване на случаите отчете щабът (на живо)

Наблюдаваме тенденция за плавно покачване както на заболеваемостта, така и на заетостта в болничните заведения. За последното денонощие имаме 6164 изследвани проби за деня. 1156 са новите случаи, което прави 18.8%. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти относно ситуацията с коронавируса в страната.

„Отношението новозаразени – излекувани е 2 към 1. Тъй като заетостта на леглата не е дифузно увеличена в цялата страна, а само в определени области, обсъждаме прилагането на локален подход за противоепидемични мерки и овладяване на епидемията в тези места”, обясни още здравният министър.

Според него ситуацията в страната се дължи на циркулирането в страната на новия британски щам на коронавируса в страната. Информацията за това е потвърдена и от проф. Тодор Кантарджиев.

"Увеличаването на случаите се дължи и на мерките, които бяха до момента, но не само на тях, а и на високата възприемчивост и високото ниво на по-бързо заразяване с този вирус", обясни министърът.

"14-дневната заболеваемост достигна 285 на 100 000, което ни отрежда 18 място в ЕС и 5 място на Балканския полуостров. За да бъда малко по-ясно разбран, си позволих да направя интерполация на данните за най-засегната страна – Чехия. Ако имахме нейната заболеваемост, днес трябваше да имаме 12 015 нови случая. Възможно ли е това да се случи? Да, абсолютно. Дали ще достигнем такива върхове в третата вълна зависи изцяло от всеки един от нас", обясни доц. Ангел Кунчев.

По отношение на данните в страната прави впечатление голямата разлика между заболеваемостта в отделните региони, което налага регионален подход. Заболеваемостта в Кюстендил е 487 на 100 000, а в Търговище 26 на 100 000. Днес щабът в Бургас е взел решение да отмени плановия прием в болниците.

"Напълно оправдано решение, заставаме зад него. Бих препоръчал на щабовете в Кюстендил, Враца, Плевен и София-град също да обмислят подобно действие. Не е задължително да важи за всички лечебни заведения в дадените градове, а само за най-натоварените. Наясно сме, че основната причина за по-големия брой нови случаи е британският вариант на вируса. Наясно сме и с друго – след него идват южноафриканският и бразилският вариант. Има неприятни данни и за нигерийския вариант. Когато някой ни обвинява в създаване на страх и психоза, нека си даде сметка какво означава да мълчиш и да не казваш истината, когато тя е най-необходима", каза още Кунчев.

„Страхът беше много голям, но по-голям е страхът, който идва отвън, който се създава от фалшивите новини, от конспирациите, от жълтите сайтове. Там срещаме най-големи трудности – да убедим нашите баби и дядовци, нашите майки и бащи, че смисълът на ваксинирането е да спасим българското общество. Всеки ден се борим с лъжи, всеки ден отговаряме на въпроси, породени именно от тези новини. Страхът почва там, където свършва истината. Именно затова всеки четвъртък даваме истината такава, каквато е, без да я шлайфаме, без да я политизираме. Ако някой се опитва да използва тези данни за собствена цел, това за мен граничи с престъпление”, подчерта проф. Ангелов.

Около 250 000 души са общо ваксинираните в страната, обяви проф. Красимир Гигов. Втора доза от ваксината са получили около 41 000 души.

„На 2 март са ваксинирани около 20 000 души, а на 3 март – само 4 300 души поради недостиг на дози. Активно участват и общопрактивуващите лекари, от тях са имунизирани около 45 000. Независимо разделението по фази, в тях участват хора, които са на различна възраст. Системата ни е подготвена да изпълни ваксинационния план в най-кратки срокове”, подчерта той.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    3,
    3,14
    1 0
    15:53, 4 мар 2021
    Много бързате-изборите са далече още!Изчакайте около 25 март и затваряйте всичко/даже и хранителните магазини и на магарето аптеките/.Иначе няма как да спечелите!
Последни новини