От понеделник спират плановите операции във всички градове в червената зона

Спира се плановият прием за всички болници в червените зони в страната. София град и София окръг попада в тази зона близо 300 000 заболели на 100 000 души. Единствената умисъл е да се освободят достатъчно легла за ковид лечение. Това заяви пред БНТ проф. Борис Богов - директор на Александровска болница.

"Пирогов" спира плановите операции и прием от днес.

На седмична база с по 2-2,5% се увеличава новопостъпилите. Сега 103 са в ковид бокса, 10 интензивни, останалите средно тежки.

Има достатъчно медици сега, увери той и призова хората да спазват мерките.

Спирането на плановите операции е защита на болниците, увери проф. Борис Богов.

По думите му натискът на ресторантьорите и собственици на магазини в молове е било голям и за това са отворени. У нас все още процентът на заболеваемост и смъртност е по-нисък от този в останалите страни, увери проф. Богов. Естествено развитие на вирусите, сред които са и мутациите, е една от причините за по-ниската заболеваемост.

Отварянето на ресторантите и посещенията им е лична отговорност, каза медикът.

Той посочи и някои слабости в електронния регистър за ваксинацията.

Тази електронна система блокира. В България влизат ваксини, като всеки един внос е с дефицит повече от 20-30%. Има договори, които не се спазват. Опасявам се, много хора ще бъдат записани, а дали ще се случи ваксинация, ще видим.

Проблем е и избора на ваксина. Ако се обясни правилно, разлики във ваксините няма много. По-различна е ваксината на Астра Зенека, първите бяха Модерна и Пфайзер. Всяка седмица идват около 20 000 ваксини Пфайзер. Това предполага, че няма да има недостиг и хората, които желаят, биха могли да се ваксинират.

Другата слабост на системата е определените 10 мин. за ваксинация, което не е достатъчно. Човекът трябва да бъде разпитан, оценен правилно. Времето е малко, обясни проф. Богов.

В електронния регистър не са включени ваксинациите при личните лекари. Ако джипитата се включат правилно, няма да се случи този проблем.

Ако има ограничен брой от дадена ваксина, няма как да стане (по-големия брой ваксинация). Зелените коридори бяха за тези, които са записани за ваксина и не идват, да не се изхвърля ваксина.

Зрител сигнализира че не може да се отпише от системата за ваксинация, ако междувременно е успял да се ваксинира по линия на зелени коридор.

На нас много ни се ще всичко това да приключи, но никой не може да отговори на въпроса кога всичко това ще приключи, обясни директорът на Александровска болница.

За пациентите с различни заболявания той обясни, че нито един не е връщан, няма и да бъде връщан и по време на спиране на плановите операции. Ако имат здравословен проблем, (който не е ковид), пациентите да потърсят лекарска помощ, посъветва проф. Богов.

Ваксинирането е доброволен акт. Не може да бъде задължителен. Ваксинираните го правят за лично здраве. Това не означава, че ваксинираният няма да се разболее и не означава, че не може да е разпространител. За това ваксинираният трябва да продължи да носи маска. Много от хората не разбират ефекта на ваксинацията. И ваксинираният човек също трябва да пази околните, той може да е преносител. Хората трябва да са отговорни, защото после идва болницата.

Без евросредства България не би могла да се справи. Парите бяха разпределени справедливо, смята проф. Богов. По думите му системата е финансирана достатъчно.

Директорът на Александровска болница обяви, че записаните за постковидната програма чакат ред до месец юли. Този списък не означава, че всички, преболедували коронавирус да дойдат в Александровска, идеята бе всички болници да направят тази програма - да се видят последствията на преболедувалите COVID-19.

Той призна, че има недостиг на инфекционисти. Най-голям процент недостиг на медици е тези, които искат да специализират инфекциозни и детски болести. Това е дългосрочна програма, която няма да се реши за 1-2 г., нужен е достатъчно дълъг период от време, допълни проф. Богов.

Източник: БНТ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини