Епидемиолог: Мерките срещу COVID-19 трябва да се върнат, преди да е станало късно

„Виждаме постоянно нарастване на заразените. Безспорно британският щам е една от причините за това, но и връщането на учениците е довело до нарастване. Към момента виждаме стръмно покачване. Според мен трябва да се мисли за обратно въвеждане на мерки, преди да е станало твърде късно”, заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Петър Марков – епидемиолог и преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Той е на мнение, че правителството трябва да мисли за засегнатите от мерките и трябва да има ясно съзнание кое е приоритет и кое е най-важно за обществото. Епидемиологът подчерта, че е твърде рано да се търси вината в отварянето на ресторантите, но според него то неминуемо ще окаже резултат.

„Вече шеста седмица среднодневният брой на инфекциите върви нагоре, броят на хоспитализациите нараства повече от 3 седмици, расте и броят на смъртните случаи. Това е много устойчива тенденция. През последните две седмици среднодневният брой на инфекциите нараства експоненциално отколкото през предишните седмици”, каза още д-р Марков.

Според опита от отминалото лято, който експертите имат, д-р Марков не очаква затоплянето да повлияе на броя на новозаразените с коронавирус. Той е на мнение, че какво ще се случи, зависи от мерките, които ще се вземат.

„Аз не виждам много мерки, които да са в сила – сега отвориха заведенията, малките ученици отдавна са на училище, сега се връщат и по-големите. Налагането на локални мерки е разумно, когато държавата е по-голяма. България не е чак толкова голяма”, каза още епидемиологът.

Много въпроси стоят без отговори, но и много откриват такива, смята д-р Марков. Като такъв определя липсата на  ясно и конкретно лечение на коронавируса. Относно новините за нигерийски вариант на коронавируса, епидемиологът обясни, че той наподобява южноафриканския. Относно ваксините, той обясни, че те действат срещу различните щамове, но с по-слаб ефект при някои.

„РНК вирусите са майстори на мутациите. Въпросът е кои от тях истински са повод за загриженост. За България основна функция за влияние е това, къде е възникнал щамът. Точно поради тази причина британският щам е такъв голям проблем. Той е в България отдавна. Другият фактор е колко лесно се предава щамът. За британския стана ясно, че се предава лесно ”, обясни д-р Марков.

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  На
  На
  6 -5
  09:48, 5 мар 2021
  Защо всички които толкова се напъват да влязат в полезрението имат душевен изглед на откровени педали
  10:00
  • Ба
   бай Шиле
   4 -4
   10:21, 5 мар 2021
   Ти си ***** ела да те пусна на овена !
  • На
   На
   4 -2
   14:11, 5 мар 2021
   Що бе Шиле джендър пиле теб да не те е прекарал овена че сега му правиш реклама.Как е боля ли или ползва вазелин.Ей друг път ще знаеш като се напоркаш с мартини или някое друго педалско питие не спи в кошарата ставаш привлекателен
 • 2
  По
  Порчо
  4 -2
  11:54, 5 мар 2021
  Да се върнат, ама ******* е страхливец и знае, че това е най-краткият път да загуби изборите!
  А той е лаком за власт! За власт е готов да пожертва целия български народ! Което и прави от десетина години!

Хороскоп за 14.04.2021

Последни новини