ОАЕ дават 1,5 млн. долара за изследване на "засяването на облаци"

ОАЕ обяви 1,5 млн. безвъзмездна помощ за изследователска програма за подобряване на дъждовете. Новата инициатива е предназначена да подобри сигурността на водите в сухи и полусухи райони по света.

ОАЕ вече имат значим напредък в постигане на енергийно ефективна водна сигурност. Въпреки това, страната все още зависи от подпочвените води за две трети от своите нужди. Въпросът за сигурността на водите в Обединените арабски емирства е едно от основните бъдещи предизвикателства за страната.

Подобряването на дъждовете, част от тези дейности, по-известни като "засяване на облаци", може да стане жизнеспособна, рентабилна добавка към съществуващите водоснабдявания в сухи и полусухи региони. Техниката предлага достатъчен потенциал за регионалните правителства да разработят нов инструмент в стремежа си да гарантират водната сигурност.

За да насърчи изследванията в тази обещаваща област, ОАЕ създадоха изследователската програма на ОАЕ за науката за повишаване на дъжда, за да контролира безвъзмездна помощ до 1,5 милиона щатски долара, разпределена в рамките на тригодишна програма за насърчаване на учени и изследователи на иновативни идеи за подобряване на дъждовете науката и технологиите.

Целите на програмата са разработването на техники за подобряване на ефективността и предсказуемите възможности на целевите операции за засяване на облак. Водната сигурност е важен дългосрочен въпрос и новата програма ще продължи да подобрява научното разбиране за подобряване на дъждовете, за да допринесе трайно за глобалната борба с недостига на вода, според официалния сайт на програмата.

Въпреки че науката за подобряване на дъждовете се развива активно от края на 1940-те години, все още има значителен потенциал по отношение на научните изследвания, развитието и иновациите.

Програмата за засяване на облаци в ОАЕ стартира през 90-те години. До началото на 2001 г. програмата си сътрудничи с добре известни организации като Националния център за атмосферни изследвания (NCAR) в Колорадо, САЩ, както и с университета Witwatersrand в Южна Африка и Американската космическа агенция, НАСА. Сега ОАЕ разполага с над 60 мрежови метеорологични станции в ОАЕ, метеорологична радарна мрежа и шест самолета за операции по засяване на облаци. Операциите за усилване на дъждовете са фокусирани върху планинските райони в североизточната част на страната, където през лятото се събират купести облаци. Важно е, че в операциите за засяване на облаци в ОАЕ не се използват вредни химикали, специализираните самолети използват само естествени соли и никакви вредни химикали.

Международните постижения в подобряването на дъжда:

Подобряването на дъждовете също се развива активно от редица други страни. Примери за това са:

Китай, който в момента има широка система за засяване на облаци.

Съединените щати, където засяването на облаци се използва за увеличаване на валежите в райони, преживяващи суша и за намаляване на размера на градушките, които се образуват при гръмотевични бури.

Индия, където през последните години успешно са използвани операции за увеличаване на дъжда, за да се повишат нивата на валежите в щатите Андра Прадеш и Махаращра.

Тайланд, където благодарение приноса на Негово Височество крал Бумибол от Тайланд, е натрупан опит с успешни операции за увеличаване на валежите във водни басейни и земеделски райони.

Настоящата програма на ОАЕ за изследване за подобряване на дъжда:

Специалистите по подобряване на дъжда посочват няколко пречки пред ефективното увеличаване и улавяне на дъжда, като всички ние сме уверени, че могат да бъдат преодолени. Понастоящем трите ключови технически предизвикателства са съпоставянето и анализът на данни за облачни образувания; изборът и разполагането на посадъчни материали; и процеса на идентифициране и проследяване на подходящи облаци за засяване.

Първо, процесът на събиране на данни за облаци трябва да бъде подобрен както по отношение на времето за реакция, така и по отношение на географския обхват. Твърде често метеоролозите могат да предвидят натрупването на дъждоносни облаци, но са възпрепятствани да събират достатъчно данни поради недостатъчна пространствена плътност на мониторинговите станции или манометрите.

На второ място - въпросът за материалите за засяването. Съществуващите операции за засяване предполагат, че хидроскопичните материали са най-добрият вариант за топли, конвективни облаци, докато сребърният йодид е по-подходящ за образуване на облаци в по-студен климат. Необходими са нови изследвания, за да се изследва ефикасността на засяващите материали и как те могат да бъдат използвани по-ефективно.

На трето място, идентифицирането и проследяването на правилния вид облаци за посевни операции изисква подобрена инфраструктура за наблюдение, която да предоставя информация в реално време.

Намирането на решение на тези предизвикателства може да отвори пътя за засилване на дъждовете да играе ключова роля в усилията за постигане на целите за устойчивост на водата. Въпреки че непосредствената цел на изследователската програма е да увеличи валежите в ОАЕ и да засили снабдяването с прясна вода, намерението е да се получат резултати, които биха могли да имат по-широко приложение за страни, които биха могли да се възползват от напредъка в технологията за увеличаване на дъжда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини