Албатросът Уиздъм стана майка на 70 години

Най-старата известна в света дива птица, лайзенски албатрос на име Уиздъм (Мъдрост), е излюпила поредната си рожба през февруари на атола Мидуей от Хавайския архипелаг, съобщава офиса на Американската служба за охрана на рибните ресурси и дивите животниза в Тихия океан.

„Уиздъм снася яйцето си някъде през последните няколко дни на ноември“ , разказва агенцията за дивата природа . "Скоро след това Уиздъм се връща в морето, за да търси храна, а нейната половинка Акеакамай поема инкубационните задължения".

Северозападните Хавайски острови са дом на почти цялата популация на дивия лайзенски албатрос - около 2,5 милиона. Сред тях е една птица, чиито житейски постижения продължават да впечатляват - това е най-старата регистрирана дива птица, албатрос на име Уиздъм, която преди три години отгледа пиленца на 67-годишна възраст. Сега тя чупи собствения си рекорд, като отново е майка на 70. Уиздъм е излюпила от 31 до 36 пилета през целия си живот, а сега има ново. а е била такава около 30 до 36 години от .

Биологът Чандлър Робинс (Chandler Robbins) за пръв път я забелязва през 1956 година на атола Мидуей и я опръстенява близо до казарма на американския военноморски флот. Вече е била възрастна, което означаваше, че е била поне на 6 години по това време.. През 2002 г., 46 години по-късно, той я преоткрива, докато преглежда местата за гнездене, и успява да разчете номера на пръстена ѝ. Сега албатросът е надживял своя откривател. Робинс умира през 2017 г.

Смята се, че Уиздъм се е върнала в морския резерват Papahānaumokuākea на атола Мидуей на Хаваите, за да гнезди и отглежда потомство с половинката си Акеакамай, чието име на хавайски означава „любител на мъдростта, учен“ - поне от 2012 г., когато Акеакамай е видян с нея за пръв път.

"Тя е на най-малко 70 години и ние смятаме, че Уиздъм е имала и други приятели", предполага биологът д-р Бет Флинт (Beth Flint). „Макар че албатросите остават като двойки за цял живот, те могат да си намерят нови партньори, ако е необходимо - например ако надживеят първия си партньор.“

В дивата природа лайзенските албатроси обикновено живеят до 50 години, но Уиздъм очевидно е по-дълголетна от повечето, надминавайки средната възраст с две десетилетия.

Тази година Уиздъм излюпва най-новото си пиленце на 1 февруари. Малките на лайзенските албатроси се мътят около два месеца, след което излизат от черупката си с помощта на временен зъб. Понякога родителите помагат на изтощените пилета да се освободят от черупката си

„Всяка година, когато Уиздъм се завръща, научаваме повече за това колко дълго могат да живеят и да отглеждат пилета морските птици“, продължава Флинт. „Нейното завръщане не само вдъхновява любителите на птици навсякъде по света, но ни помага и да разберем по-добре как можем да защитим тези грациозни морски птици и местообитаниета, от които се нуждаят, за да оцелеят в бъдещето.“

Биолозите твърдят, че Уиздъм притежава уникален набор от умения, които й позволяват дълъг и плодотворен живот.

"Мисля, че с течение на годините, тя определено се е научила да избягва хищниците в океана и се е научила да намира храна много ефективно и също може би да избягва пластмасата сега и потенциално опасните риболовни кораби", обяснява биолог Джон Клавитър (John Klavitter), работещ в резервата на атола Мидуей.

Източници:

Wisdom, The Oldest Wild Bird On Record, Welcomes New Chick At 70, IFLScience

Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини