Байдън ограничи използването на дронове срещу джихадисти

мериканският президент Джо Байдън ограничи използването от американските сили на дронове за атаки срещу джихадистки групи извън зоните на военен конфликт, в които САЩ са официално ангажирани. Така той направи обрат в една политика, подета от предшественика му Доналд Тръмп, който даде зелена светлина на военните да действат в страни като Сомалия, предаде "Франс прес".

Всеки планиран удар по джихадистки групи извън Афганистан, Сирия и Ирак ще бъде от сега нататък предоставен за разглеждане и одобрение от Белия дом, преди да бъде реализиран, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той поясни, че става дума за временни инструкции с цел президентът на има пълна видимост върху важните операции.

"Това не е нещо постоянно, това не означава спиране на ударите с дронове", подчерта Кърби. Той увери, че американските сили и американската администрация остават решени да сътрудничат с чуждите партньори, за да се противодейства на заплахи, идващи от екстремистки организации. Според в. "Ню Йорк таймс" новите инструкции са били раздадени дискретно на военните командири още с идването на Джо Байдън в Белия дом през януари.

Бившият президент Доналд Тръмп още от началото на мандата си разхлаби контрола, който упражняваше Барак Обама върху въоръжените операции срещу джихадистки групи, като заяви, че се доверява на генералите си. Ударите с дронове се умножиха и преминаха от 11 в Сомалия през 2015 г. на 64 през 2019 г. В някои страни, в които американските сили са изпратили само малко военни от елитните части в подкрепа на правителствените сили, подобни атаки с дронове са единственият начин за действие. Такива страни са Сомалия, където САЩ са взели на прицел ислямистите от "Аш Шабаб", или Либия, където те преследват "Ислямска държава".

Неправителствени организации обвиняват американските сили, че при ударите с дронове има и цивилни. Освен това тяхната ефикасност е поставена под съмнение. Така например в Сомалия "Аш Шабаб" въпреки ударите с дронове си остават нарастваща заплаха, която има аспирации да нанесе удар и на американска територия, се казваше в първи направен обществено достояние доклад на главния инспектор на Пентагона, посветен на американските военни операции в Сомалия.

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини