Следователите избират свой представител във ВСС

Следователите избират свой представител във Висшия съдебен съвет /ВСС/. Днес и на 20 март ще изслушат единствения кандидат Стефан Петров. Той вече беше член в предишен мандат на кадровия орган.
Ако Петров бъде избран, той ще заеме мястото на Евгени Диков, който почина внезапно. Зад кандидатурата на Стефан Петров застават 62 следователи. Сега той е заместник-председател на Камарата на следователите.

Днес, в първата събота от процедурата, следователите избират председател на общото събрание, членове на мандатната и избирателната комисии, както и членове на секционни комисии, като се определя и техният брой. Следващата събота е само за гласуване.

Имащите право на глас са 427, като 393 ще гласуват електронно.

Сигурен съм, че ще проведете открит и честен избор и ще изберете един достоен магистрат за представител на следователите във ВСС, каза в приветствието си главният прокурор Иван Гешев и припомни, че в концепцията му за главен прокурор основен приоритет е възстановяването на престижа и достойнството на професията на следователя. Той припомни, че повече от 11 години бил следовател и изрази надежда да бъде разширена компетентността на следователите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини