Неделя Сиропустна е, денят на прошката

Днес е Неделя Сиропусна, последният ден преди Великия пост, широкоизвестен като "неделя на всеопрощението". Сутринта в православните храмове, по време на св. Литургия, се четат думите от Евангелието: "Ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви" (Мат. 6:14-15). На този ден всеки човек в църквата и извън нея иска прошка от другите чрез "ритуала на прошката", за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята.
В народната традиция празникът е известен като Сирни Заговезни. На Сирни Заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: „Прощавай, мамо, тате..“ – „Господ да прощава, простен да си!“, е задължителният отговор.
След празничната трапеза на Сирни Заговезни, вечерта се извършва ритуала Хамкане. На дълъг конец се връзва яйце или халва. Децата трябва да опитат да хванaт с уста яйцето, без да го докосват с ръце. Вярва се, че само да го допреш със зъби – цяла година ще се радваш на добро здраве. След ритуала конецът се запалва и по начина, по който гори, се гадае каква ще е годината. На много места, особено в Родопите, се палят огньове - орада, в които се изгаря злото.
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини