НАТО подкрепя усилията на България за противодействие на руския шпионаж

Следим българското разследване срещу предполагаемата руска шпионска мрежа. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в отговор на въпрос.

По-късно в Туитър той написа, че е разговарял с българския премиер Бойко Борисов и определи България като надежден съюзник. Обсъдихме различни въпроси от работата на НАТО, включително отношенията с Русия, добави генералният секретар.

НАТО постоянно полага усилия за защита на поверителните данни, заяви на пресконференцията Столтенберг. Той изрази подкрепа за усилията на нашата страна срещу незаконните руски действия на българска земя. Ще обсъдим утре отношенията с Русия, която в последните години предприема агресивни действия срещу отделни държави и прави опити да се намеси в демократичните процеси в нашите страни, като се старае да подкопава доверието в демократичните институции и в изборите, допълни той по повод предстоящото двудневно заседание на външните министри от НАТО.

Много държим поверителните данни в държавите от алианса да бъдат защитени и служителите с достъп да бъдат правилно проверявани, отбеляза генералният секретар. По неговите думи отношенията НАТО-Русия са трудни от известно време и това се дължи на поведението на Москва.

Руският президент Владимир Путин носи крайната отговорност за действията на руската държава, включително за опитите за убийство на опоненти. Много сме загрижени от съобщенията за обещания от Москва да осигурява награди за убийството на войници от алианса в Афганистан. Ще останем твърди, но и ще се стремим да поддържаме диалога с руските власти. Дори отношенията да не се подобрят, трябва да се запази контролът над въоръженията, поясни Столтенберг.

Той съобщи, че все още всички възможности остават открити за бъдещето на мисията в Афганистан. Столтенберг отбеляза, че на предстоящото двудневно заседание на външните министри ще бъдат обсъдени също заплахите от Китай, тероризма, киберсигурността и хибридните нападения. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Аб
    АБЕ ТОЯ МОШШЕННИК
    1 -1
    22:58, 22 мар 2021
    Минко ангелов. От изправи се мутри вън ли е. Колко партии обиколи тоя

Още новини

Последни новини