Руската дума прие закона, с който Путин може да бъде избран за още два президентски мандата

На пленарно заседание в сряда руската Дума прие на трето четене законопроект в съответствие с измененията в конституцията, който освен всичко друго дава на настоящия президент на Руската федерация Владимир Путин правото да се кандидатира отново за президентския пост.

Съгласно една от новите разпоредби на Конституцията на Руската федерация, ограничението на броя на сроковете, през които едно и също лице може да заема поста президент на Руската федерация, се прилага към настоящия държавен глава, без да се отчитат предишните му президентски мандати. По този начин тази законът позволява на настоящия държавен глава да изпълнява длъжността президент на Руската федерация още два мандата.

Законопроектът беше внесен в Държавната дума от депутатите Павел Крашенинников и Олга Савастянова, както и члена на Съвета на федерацията Андрей Клишас през ноември.

Според приетия вече закон, гражданин на Руската федерация, който е на най-малко 35 години, който е пребивавал постоянно в Русия в продължение на поне 25 години, а също така няма и никога преди това е имал гражданство или разрешение за пребиваване на друга държава, може да бъде избран за президент на страната. Тази разпоредба не се прилага за руснаци, „които преди са имали гражданство на държавата, която е приета или част от която е приета в Руската федерация в съответствие с федералния конституционен закон“.

Въвежда се възрастова граница за председателя на Централната избирателна комисия на Руската федерация. Той трябва да бъде гражданин на Русия, навършил 30 години. Освен това Централната избирателна комисия ще може да прекрати предсрочно правомощията на член на регионалната избирателна комисия, назначен по негово предложение. ЦИК ще може да освободи член на избирателната комисия предсрочно само въз основа на мотивирано предложение, заедно с което трябва да бъде представено предложение за нов кандидат. 

Новите правила също позволяват на избирателните комисии, в съгласие с ЦИК, да съкратят информацията за кандидатите в бюлетина, ако в нея са включени повече от десет кандидати или списъци с кандидати. Освен това избирателните комисии ще могат да увеличат броя на преносимите кутии, които могат допълнително да се използват за гласуване на открито.

Документът също така изяснява нормите на закона за избора на депутати в Държавната дума и забранява на граждани, осъдени на лишаване от свобода за престъпления със средна тежест, да се кандидатират и да бъдат избирани за депутати от долната камара на парламента за пет години от датата на изтърпяване на присъдата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини