Повишиха в ранг "върховен" спецпрокурор от "Осемте джуджета"

Прокурорът Димитър Франтишек Петров, който работи по някои от ключовите дела на специализираната прокуратура, бе повишен в ранг. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет гласува повишението му в "прокурор от ВКП и ВАП", което на практика не означава, че той ще бъде назначен във върховна прокуратура, а е признание за професионализъм. Освен това му носи и допълнително увеличение с 440 лв. към основната му заплата, съобщава "Дефакто".

Още преди да бъде командирован в спецпрокуратурата, името му стана известно с отказа му да образува дело по сигнал за набеждаване през 2014 г. - след разрива между Делян Пеевски и Цветан Василев, подаден от един от тримата обвинени, че готвели убийството на Пеевски. Той прекрати с неясни мотиви навремето и разследването по записите, известни като "Яневагейт".

През 2018 г. името на Петров излезе в заглавия на медиите заради негова агресия спрямо деветокласник, който го прередил пред училищната лавка. Тогава ръководителката на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова го наказа с мъмрене, но по-късно наказанието му беше отменено от Висшия съдебен съвет.

Прокурор Петров се ползваше с пълното доверие на предишния главен прокурор Сотир Цацаров, който го защити след инцидента с ученика, прехвърляйки укорите към "определени медии". Ползва се с изключителното доверие и на Иван Гешев още докато Гешев оглавяваше спецпрокуратурата, а след това - в качеството му на зам. главен прокурор.

Петров придружаваше Гешев на зрелищното задържане на бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева през април 2018 г.

Името му бе замесено и в разследването на Антикорупционния фонд, по което прокуратурата обяви, че започва проверка. Петров е посочен от ограбения бизнесмен Илия Златанов за участник в корупционната прокурорско-следователска мрежа заедно Петьо Еврото.

Той бе на място и по време на акцията в офисите на Държавната комисия по хазарта, които бяха обискирани по разследването срещу Васил Божков.

Последно Димитър Петров оглавяваше първоинстанционната спецпрокуратура, но през май 2020 г. подаде изненадващо оставка. През юли м.г. той беше единствен кандидат да оглави Апелативната спецпрокуратура, но внезапно оттегли кандидатурата си малко преди изслушването, а мотивите му така и не станаха публично известни.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    13 -1
    19:30, 24 мар 2021
    Обичайна практика - корумпираните биват издигани и след това държани на къса каишка с миналото им.
    • Па
      Паржу
      6 0
      21:42, 24 мар 2021
      Обратни на острото също, както е в Хасково.
    • Да
      да това с издигането
      3 0
      14:57, 26 мар 2021
      На корумпирани и държането на каишка е писано още в протоколите на цион
  • 2
    Ис
    Истината
    7 0
    11:41, 25 мар 2021
    Мафията награди един от прокурорите си за вярна служба!
  • 3
    Ян
    Янков
    3 0
    16:44, 26 мар 2021
    Добре де, мутрите си повишиха един от слугите в прокуратурата!
    Интересно ми е, защо този никаквец гледа толкова уплашено - не трябва ли да се радва, да почерпи?
    Вижте му физиономията - все едно не го снимат с фотоапарат, а с оптиката на снайпер!
    Виждам човек без душа, празен поглед и пълна гуша.

Още новини

Последни новини