Какво обърква хормоните ни

Учените отдавна говорят за хормоните и причините, които ги изваждат от строя. И въпреки напредъка им по темата, все още има въпроси, на които предстои да открият отговора. Защото дисбалансът не зависи само от начина на живот, но и от още куп други фактори - включително околната среда.

Все пак, както споменахме, има напредък. Експертите разполагат с отговори на най-важните въпроси и дават съвети как да държим нивата на хормоните в равновесие.

Какво контролира хормоните

Американската нутриоложка Елиса Гудман напомня, че не само ендокринната система произвежда и освобождава хормони. Същата функция изпълняват и хипоталамусът (главната жлеза), щитовидната жлеза, хипофизата и надбъбречните жлези, панкреасът и епифизата.

Мозъкът, белите дробове, сърцето, бъбреците, черният дроб и кожата са другите източници на тези важи вещества, които лесно излизат от строя.

Гудман нарича хормоните "пратеници на тялото", защото те "изпращат химически съобщения" и влияят на най-важните процеси в човешкото тяло. А именно - метаболизмът, настроението, растежът и развитието, сексуалната функция и размножаването.

Най-честите причини за хормонален дисбаланс при жените

Сред основните заподозрени са диетите, промените в баланса на минералите и хидратацията, стресът, някои възпаления и инфекции. Микрофлората на червата също е от огромно значение и дисбалансът при нея веднага разклаща равновесието в нивата на хормоните.

Да не забравяме и бременността, но това отдавна не е тайна и за бъдещите, и за настоящите майки.

Признаци на хормонален дисбаланс

Гудман уточнява, че въобще не е нужно да изпитаме всички изброени по-долу негативни ефекти от обърканите ни хормони, уточняват от Byrdie. Но въпреки това ги изрежда:

Предменструален синдром, промени в настроението и раздразнителност, тъга или гняв

Хормонални мигрени или главоболие

Проблеми с храносмилането

Колебания в теглото или задържане на течности

Чувствителност, бучки или кисти по гърдите

Безплодие

Ето още няколко симптома за хормонален дисбаланс: 

Крампи и болки в гърба

Акне

Постоянен глад

Проблеми със съня

Загуба на либидо

Изтъняване или загуба на коса

Депресия и безпокойство

Препоръчително е да не неглижираме тези признаци и дори при наличието само на един да си направим необходимите хормонални изследвания. Така може да хванем промените, преди да са нанесли още вреда върху организма.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини