"Земя на номади" спечели наградата на Гилдията на продуцентите

Елегичната драма "Земя на номади" - разказ за пътешествие из американския Запад на фона на икономически сътресения, затвърди статута си на фаворит за "Оскар", спечелвайки водещия приз за най-добър филм на 32-рите годишни награди на Гилдията на продуцентите, предаде Асошиейтед прес.

"Земя на номади" на Клои Чжао става едва вторият филм, режисиран от жена, който печели топ отличието "Дарил Ф. Занук" на продуцентската гилдия. Първият е "Войната е опиат" на Катрин Бигълоу през 2010 г.

В отсрочения, виртуален и много дълъг награден сезон, който преминава под знака на коронавирусната пандемия без обичайната помпозност, да бъде откроен фаворит се оказа предизвикателство. Ако някой филм все пак може да претендира за тази титла, това е "Земя на номади", отличен със "Златен глобус" за най-добра драма. Клои Чжао също е смятана за водещ претендент за "Оскар" в режисьорската категория. Ако спечели, тя ще стане едва втората жена, печелила наградата на американската киноакадемия за най-добър режисьор, отново след Бигълоу.

Драмата "Земя на номади", заснета с бюджет под 5 милиона долара и с много непрофесионални актьори, се явява необичаен нискобюджетен призьор на Гилдията на продуцентите, която обикновено награждава по-мащабни продукции.

"В година, в която всички водихме изолиран живот и филмите се оказаха жизненоважни, се гордеем, че създадохме филм за общността и за това, което ни свързва", каза продуцентът Питър Спиърс, приемайки наградата в предварително записано съобщение в рамките на виртуалната церемония.

Отличията на продуцентската гилдия, в която членуват 8000 професионалисти, са считани за сериозен индикатор за успех на "Оскар"-ите. Професионалната организация е прогнозирала успешно 10 от последните 13 носители на приза на Академията за кинематографично изкуство и наука за най-добър филм.

Миналата година обаче двете организации се разминаха в избора си - продуцентската гилдия избра за най-добър филм военната драма "1917", а киноакадемията - социалната сатира "Паразит".

Спечелвайки приза на Гилдията на продуцентите, анимацията "За душата" на студио "Пиксар" също затвърди позицията си на фаворит за "Оскар" в съответната категория.

Сред останалите отличници на продуцентската гилдия се наредиха документалният филм "Моят учител октоподът", телевизионната драматична поредица "Короната" и комедийният сериал "Шитс Крийк".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини