Д-р Емилия Апостолова: "Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона"

Днес на редовно заседание на Областният щаб за борба с коронавируса съобщиха, че  изпращат писмо до областния председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в региона д-р Снежана Бакърова, с настояване джипитата в региона да спазват ангажиментите си, съгласно нормативната база. Причината са оплаквания и сигнали от пациенти, че има джипита, които не поемат на 100 % грижата за своите пациенти по отношение на Ковид. д-р Емилия Апостолова от ръководството на МБАЛ – Смолян сподели, че "една не малка част от хората много късно идват при нас. Не стойте в къщи дълго време, не се самолекувайте. Ако се чувствате зле, първо потърсете помощ от джипито. Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона. Мястото на амбулаторните прегледи не е в Спешно отделение, където за секунди се решава човешки живот“.  С решение на щаба се въвежда триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като леките случаи, дошли за амбулаторен преглед, ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари. Това се случва след неимоверен натиск в отделението през последните дни с желаещи да се прегледат с леки симптоми, което пречи за обслужването на тежките случаи, каза д-р Емилия Апостолова. На въпрос ще носят ли отговорност личните лекари, които не са си изпълнили задълженията към пациентите, д-р Апостолова обясни, че на комисии на Регионалния  лекарския съюз, на закрити заседания обсъждат тези въпроси и вземат мерки. "Не може обаче да развяваме имена на лекари в публичното пространство без доказателства." Тя успокои, че контролните институции следят и проверяват подобни сигнали и призова хората, които смятат, че са с ощетени пациентски права да подават жалби по законовия ред. 

Тя отправи призив доброволци да се включат да помагат за немедицинското обслужване на пациентите в областната болница. Лечебното заведение има нужда от хора, които да помагат на санитарите, както и за придружители на пациенти идващи от социални домове.
Апел за дарения от хранителни продукти за продължаване на приготвянето на топла храна на медиците на първа линия в гимназията по туризъм в Смолян отправи и.д.областен управител Андриян Петров.

 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини