Д-р Емилия Апостолова: "Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона"

Днес на редовно заседание на Областният щаб за борба с коронавируса съобщиха, че  изпращат писмо до областния председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в региона д-р Снежана Бакърова, с настояване джипитата в региона да спазват ангажиментите си, съгласно нормативната база. Причината са оплаквания и сигнали от пациенти, че има джипита, които не поемат на 100 % грижата за своите пациенти по отношение на Ковид. д-р Емилия Апостолова от ръководството на МБАЛ – Смолян сподели, че "една не малка част от хората много късно идват при нас. Не стойте в къщи дълго време, не се самолекувайте. Ако се чувствате зле, първо потърсете помощ от джипито. Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона. Мястото на амбулаторните прегледи не е в Спешно отделение, където за секунди се решава човешки живот“.  С решение на щаба се въвежда триаж за прегледите в Спешно отделение в Смолян, като леките случаи, дошли за амбулаторен преглед, ще се насочват към неотложния кабинет или към личните лекари. Това се случва след неимоверен натиск в отделението през последните дни с желаещи да се прегледат с леки симптоми, което пречи за обслужването на тежките случаи, каза д-р Емилия Апостолова. На въпрос ще носят ли отговорност личните лекари, които не са си изпълнили задълженията към пациентите, д-р Апостолова обясни, че на комисии на Регионалния  лекарския съюз, на закрити заседания обсъждат тези въпроси и вземат мерки. "Не може обаче да развяваме имена на лекари в публичното пространство без доказателства." Тя успокои, че контролните институции следят и проверяват подобни сигнали и призова хората, които смятат, че са с ощетени пациентски права да подават жалби по законовия ред. 

Тя отправи призив доброволци да се включат да помагат за немедицинското обслужване на пациентите в областната болница. Лечебното заведение има нужда от хора, които да помагат на санитарите, както и за придружители на пациенти идващи от социални домове.
Апел за дарения от хранителни продукти за продължаване на приготвянето на топла храна на медиците на първа линия в гимназията по туризъм в Смолян отправи и.д.областен управител Андриян Петров.

 
 
Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021

Случаен виц

Последни новини