"Етъра" гостува на музея в Смолян с изложбата "Мъжки времена"

Изложбата „Мъжки времена“ на Регионален етнографски музей на открито „Етър“ гостува на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. За мъжа като продължител на рода, хранител на семейството, „жрец” в дома си, стълбът, центърът, около който се върти животът на всички, разказва изложбата.
Мъжът е по-ценен, мъжката рожба е по-желана, момчето отива да учи четмо и писмо или занаят, мъжът наследява бащините имоти и дом, той е представител на фамилията пред общността, властта или държавата. Вкъщи мъжката дума е закон, защото той храни и брани всички. В по-стари времена, ако не е уважаван от близките си, мъжът е можел да продаде или убие членове на семейството. Но пак той е длъжен да защитава челядта и честта на фамилията от дръзналите да им посегнат. В преклонната си възраст мъжете имат патриаршески функции – ръководят делата на семейството и общността, съветват младите, въздават справедливост в духа на традицията, извършват обредите, свързани с благоденствието на семейството. И не на последно място – държат парите на всички.
С промените в обществото и създаването на свободна България, се изменят и част от изискванията към силния пол. Развиващите се промишленост и градове, държавна администрация, армия и полиция, правосъдие искат от мъжете по-добро образование и професии, адекватни на времето. Въведена е редовна военна служба, а войните от 1885 до 1918 г. вземат тежък данък от всеки български дом, откъдето пък нараства ролята на жените като фактор в издръжката на семейството. Въпреки това, изцяло мъжки територии остават политиката, техниката, спорта, силовите и правосъдното ведомства, администрацията. Като мъжки клубове могат да се приемат заведенията за обществено хранене, пиене и развлечения, бръснарниците, спортните клубове. Израснали интелектуално, утвърдили се професионално и навлезли в новосформирани по-високи социални прослойки, посетили чужбина и видели живота там, мъжете искат промяна не само в обществото, но и в бита си. Загърбени са редица традиции, вкл. за мястото и ролята на жената. Промененият начин на живот води до образование на децата в семейството без разлика от пола им. Волята на най-възрастния мъж в дома вече не е най-важния фактор за вземане на решения, а всеки, който работи и печели парите си, има право да ги задържи, вместо да ги даде на домовладиката. Градският начин на живот постепенно навлиза в селата и ги променя, което се отразява и на традициите.
Целта на изложбата „Мъжки времена” е да се покаже, чрез предмети и документи, живота на мъжа от раждането до старостта, а периодът, който обхваща, е от края на ХІХ до първата половина на ХХ в.
Изложбата може да бъде видяна в РИМ „Стою Шишков“ от 2 април до 30 септември 2021 г.

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини