Pixel 6 се изправя срещу iPhone с произведен от Google процесор

Почти всички смартфони с Android в САЩ имат чипсети Qualcomm - някои може да го нарекат монопол, но точно сега е така. Google обаче работи по свой собствен чипсет под кодовото име Whitechapel поне от миналата пролет. И ако се вярва на скорошен доклад, този дългоочакван хардуер може най-накрая да се прояви в тазгодишния Pixel 6 и потенциално дори в Pixel 5a.

За тези, които не го помнят от миналата година, за Whitechapel се говореше, че е ARM чипсет, захранван от 2x A78 ядра, 2x A76 ядра и 4x A55 ядра, съчетани с ARM Mali GPU дизайн, каза по това време да се основава на неофициалната архитектура "borr". Google очевидно е поискал от Samsung помощ при проектирането на чипа, а също така се счита, че той ще се прави в заводите на Samsung.

Според днешния доклад телефон Pixel тази есен (вероятно Pixel 6) ще използва чипсета и той е изрично обвързан с хардуерна платформа с кодово име Slider, като този нов чип взима името GS101. Също така са забелязани още признаци за сътрудничество на Samsung при разработването на чипа и той може дори да използва някои софтуерни компоненти на Exynos.

Като се има предвид обичайната разлика в производителността между съвременния хардуер Exynos и чипсетите Snapdragon на Qualcomm, надяваме се, че това не означава понижаване на производителността за следващия Pixel.

Две кодови имена също са свързани с платформата Slider (Raven и Oriole), които и двете се асоциират с предстоящите устройства Pixel - вероятно Pixel 6 и изтеклият преди това Pixel 5a.

В Google се надяват, че персонализирани чипсети като Whitechapel могат да донесат производителност на ниво iPhone в пространството на Android. Apple се радва на позиция като единствен разработчик на софтуер на своята платформа и като единствен производител на хардуер, което дава на компанията ниво на взаимодействие между софтуерния и хардуерен дизайн, на който производителите на Android апарати не могат да отговарят.

Като основен разработчик на Android, Google е в състояние да се изправи срещу Apple и потенциално да направи чип, който да общува перфектно със своя хардуер. Тук няма никакви гаранции - особено като се има предвид участието на Samsung, по-слабата производителност на Exynos и факта, че досега не сме чували Google да пуска персонализиран ядрен дизайн като Apple. Контролираният от Google чипсет хардуер може също да означава по-дълги периоди на ъпдeйти за апаратите Pixel на Google.

Източник: hicomm.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
19 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
19 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
19 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
19 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
19 апр 2021
Последни новини