Жалби заливат РИК-Смолян. Най-много за невписване на гласувалите с машини

На осем жалби до момента са отговорили с решения от РИК-Смолян. Последното решение е свързано с оплакване,  че в секционните избирателни комисии не се разрешава видеозаснемане. Комисията не уважава молбата, защото „ В деня на изборите  на цялата страна трябва  да бъде преустановено използването и да се изключат всички заснемащи устройства (камери) и закрити техните обективи в изборните помещения, в които са разположени секционните избирателни комисии, пише в сайта на комисията.

В същото време са постъпили седем жалби свързани с един и същ проблем, а именно че в няколко избирателни секции не се вписват хората, които са гласували с машина.

В РИК Смолян са постъпили Жалби  от застъпници, пълномощници  и наблюдатели, с които по същество се правят оплаквания, че в СИК № 1 - гр.Чепеларе, СИК №19 – село Старцево, СИК №20 - Смолян, СИК №21 – село Старцево, СИК №22 – Смолян, СИК №03 – Смолян,  СИК №32 – Смолян, СИК №28 – Смолян, съответните избирателни комисии не са отразили в графа „Забележки“ в Избирателния списък, че гласоподавателите са упражнили правото си на глас чрез специализирани устройства за машинно гласуване.

След извършена служебна справка , РИК Смолян установи, че в същите не се съдържа изрично изискване за подобни действия към секционните избирателни комисии, но подобни задължения произтичат от нормата на чл. 268, ал. 5, изречение второ от Изборния кодекс, според която:

  •  В графа "Забележки" на избирателния списък се записва, че избирателят е гласувал машинно.

За това от Водена от  Районна избирателна комисия указва  на всички Секционно избирателни комисии на територията на област Смолян да записват в графа "Забележки" на избирателния списък, че избирателят е гласувал машинно.

Според председателя на РИК-Смолян Златко  Карамучев този пропуск няма да създаде проблем или опасност гласовете на незаписаните гласували машинно да не се преброят. Той е категоричен, че в края на деня самата машина отчита всички гласове. Във връзка със сигнал на наши читатели, за развалена машина в 2-ро ОУ в кв.Райково той потвърди, че до края на изборния ден няма да може да се поправи. Гласовете на хората, които са упражнили правото си на вот преди да възникне проблема обаче със сигурност в края на деня ще се отчетат. По думите му машината имала две флаш-памети и със сигурност ще може да се преброят и няма никаква опасност да изгорят каза още Карамучев.

 

 

 

 

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    2 -1
    14:38, 4 апр 2021
    "Браво", видими резултати от работата на хунтата!
Последни новини