Община си направи био градина за детските градини

В грижа за здравословното хранене на най-малките жители в Троян е създадена първата в страната био градина. В нея се произвеждат зеленчуци и плодове за децата в детските градини в града и село Орешак. Инициативата е в изпълнение на Програмата за развитие на детското и юношеското здравеопазване в община Троян, съобщи в интервю за БТА кметът Донка Михайлова.

По думите й, това е един възможен начин да се осигури здравословно хранене на децата. "Ние, общините, можем да го правим без особено големи усилия, като икономисваме средства, които рефлектират върху себестойността на храненето в детските градини. Имаме достатъчно общински земи, както и възможност да ангажираме работна ръка", добави кметът.
Михайлова каза още, че са проучили предварително опита на една френска община, обменили са такъв и с колеги от Италия. Интерес проявяват и от други български общини да последват примера на Троян.
Създадени са две овощни градини. Едната е ябълкова, разположена на три декара. Там са засадени 556 ябълкови дръвчета и очакваната реколта е от около 10 тона годишно. По изчисления на Община Троян за здравословното хранене на децата са необходими около 7 тона ябълки. Има и овощна градина с най-характерния троянски плод - сливите. Тя е вече на 4-5 години, на площ 2,8 декара, като от декар очакваният добив е между 300 и 500 кг.

В три оранжерии се произвеждат био зеленчуци. "В момента за засадени най-ранните пролетни зеленчуци - марули и лук, вече ги берем. В средата на април ще засадим домати, а след това краставици и пипер. Във всички градини се отглеждат био плодове и зеленчуци, които са характерни за нашия край и са с гарантирано качество", заяви Михайлова.
За всичко това се грижи един агроном, а в периода на по-активна работа - засаждане или прибиране на плодовете и зеленчуците, се включват служители на звеното по озеленяване на общинското предприятие "Комунални услуги". В определени периоди участват и от общинската администрация.

"Все още не сме правили разчет колко ще струва, тъй като неизвестните са много - колко плодове и зеленчуци ще добием от насадените, каква ще бъде стойността, но във всички случаи става дума за сериозна икономия на финансови средства. Те ще позволят да задържим таксите в детските градини, което е известна грижа и към младите семейства в по-малките градове", посочи кметът.

По думите на Михайлова, през последната година таксите за 4, 5 и 6-годишните деца са намалени, в резултат на подкрепата от държавата за предучилищните групи. Ако едно дете в община Троян посещава детска градина целия месец, родителите плащат около 50 лева за тригодишните и значително по-малко за децата на 4, 5 и 6 години.

"Родителите са доволни, защото са сигурни, че децата им се хранят с чиста продукция. Те са радостни и от конкретната услуга за хранене, която предлагаме - Обединено детско хранене за всички детски заведения в Троян и село Орешак. Създадохме я преди 2-3 години. Предлага се висококачествена храна в детските заведения, която се приготвя под контрола на технолог", заяви Донка Михайлова. В детските градини в община Троян са записани 750 деца.

По-малките, в яслените групи, се хранят от Детска млечна кухня. Тя предлага тристепенно меню, на цена 1,20 лева на ден. Храната се разнася в различни квартали в града и в най-голямото село Орешак. Тя е с високо качество, приготвена по специална технология, съобразена с възрастта на най-малките, уверява Михайлова.

Друга идея, която предстои до няколко месеца да бъде реализирана от екипа на Община Троян, е създаване на кошери и осигуряване на мед за децата, които ползват Обединеното детско хранене. "По примера на организацията в детските градини, следващата година ще организираме храненето на децата от училищата на територията на общината по модела обединено хранене, като очакваме да разширим плодовете и зеленчуците и да ги приложим в ученическото хранене", добави кметът.

Михайлова съобщи и за още едно намерение - още това лято да започнат събирането на билки от Троянския балкан, подходящи за съответните възрасти, така че да бъдат приложени към храненето на децата и учениците.

Така Община Троян се старае с конкретни стъпки да осигурява здравословни и качествени продукти и храни за подрастващите. "Нашите разчети са в рамките на тази година да можем да захраним детските градини, а след това ще разширяваме и производството, и институциите, които ще бъдат снабдени с био плодове и зеленчуци", надява се Донка Михайлова.

С екипа й обмислят децата от Дневния център за деца и младежи да имат свое място в зеленчуковата градина, в което да засаждат както зеленчуци, така и цветя, за да могат да продават и да реализират приходи за себе си. Така ще се създаде малко социално предприятие за децата и младежите с увреждания.

"Много сме радостни. Признавам си и една лична слабост. Когато се натрупат повече негативни емоции, отивам на зеленчуковата градина, за да видя как растат зеленчуците и да се уверя, че правим най-доброто за децата на Троян. Това ни мотивира и зарежда с настроение", добави кметът Донка Михайлова.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ту
    Турчоляка
    7 -1
    11:22, 6 апр 2021
    Това трябва да се прилага във всички общини в България. Много добра идея
    • Зо
      зори
      3 -2
      11:49, 6 апр 2021
      Да, така е. Трябва да предложим на общинските съветници. И да видим как ще гласуват това.
    • още заплати
  • 2
    Ил
    Илиана
    5 0
    14:30, 8 апр 2021
    В първия момент като прочетох заглавието, помислих че става въпрос за някоя друга държава... Поздравления за кмета на града
  • 3
    Ге
    Георги
    1 0
    20:24, 10 апр 2021
    Адмирации за инициативата! Чисто сърдечно ви приветстваме начинанието! Браво!
Последни новини