Унгария отваря икономиката си с 1/4 ваксинирано население, обяви Орбан

Отварянето на търговските обекти и сектора на услугите в Унгария ще започне, след като страната успя да ваксинира повече от една четвърт от 10-милионното си население най-малко с една доза от ваксините срещу Ковид-19, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Орбан, който ще се яви на избори след една година, се опитва да овладее най-смъртоносния в света ръст на инфекциите и да балансира това с нуждата отново да бъде отворена икономиката, за да се избегне втора година на дълбока рецесия.

"Днес достигнахме важен вододел", каза Орбан във видеообръщение във Фейсбук и добави: "Цяла година живяхме с ограничения, полицейски час и лични загуби."

"През изминалия месец увеличихме ваксинациите 2,5 пъти, така че от утре магазините могат да отворят, а секторът на услугите да поднови работа. Все пак ще останат в сила антиковидни правила и затова ви моля да ги спазвате", заяви още унгарският премиер.

Централноевропейската държава отчете рекорден ръст на починали от Ковид-19 миналата седмица, а лекарите заявиха, че болниците изчерпват своя капацитет, сигнализирайки, че властите може да бъдат принудени да отложат отварянето на икономиката.

Унгария регистрира най-висок седмичен ръст на смъртни случаи от Ковид-19 на глава от населението в света в продължение на няколко седмици, според данни на университета "Джонс Хопкинс", отбелязва Ройтерс.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини