Крехък спад на третата вълна, връщат учениците в класните стаи (на живо)

Отчитаме първи крачки към края на третата вълна. Тенденцията е отчетлива, каза министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на щаба.

Дневната заболяемост е 680,5, тенденция към намаляване има в заетостта на леглата. 74% от леглата за неусложнени пациенти са заети, 64% за интензивните. 

По заболяемост на 14-дневна база - с 635 на 100 хиляди сме девети в Европа и четвърти на Балканите. По смъртност сме втори в Европа след Унгария и на Балканите след Северна Македония, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Положителна тенденция в Бургас се отчита вече, след като тя беше 1100 на 100 хиляди, каза здравният министър.

Платото се прехвърли, сега сме на нивото отпреди две седмици, изнесе статистика ген. Мутафчийски. Тенденциите са много крехки, подчерта той. Заетостта на леглата все още се покачва на седмична база, макар и с малко.

От понеделник се възстановява присъствения учебен процес по графика, който бе прекъснат, каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Като цяло ситуацията е два пъти по-добра в сравнение с ноември, що се отнася до заболели и карантинирани учители и ученици. Това вероятно се дължи на ваксинирането. Няма хоспитализирани учители след ваксинация, няма починали сред тях, което показва, че ваксините действат, каза министър Вълчев. Преценихме, че е разумно да върнем режима, който беше преди 22 март, заключи той.

Първи в класните стаи ще се върнат и учениците от 1. до 4. клас, както и тези от 7., 8. и 10. клас, каза министър Красимир Вълчев. След това ако обстановката позволява от 26 април в класните стаи ще се върнат и учениците от 5., 9. и 12. клас.

Езиковите центрове и школи за подготовка се дискутира дали сега или след седмица ще бъдат разрешени, заради срещането на деца от различни класове там. Ще се възобновят индивидуалните занимания и такива с деца със специални потребности, каза министър Ангелов.

Около 26% са ваксинираните преподаватели, по данни отпреди 2-3 седмици.

Външното оценяване няма да се отменя. Изпитите са стимул за учениците, каза министър Вълчев. Общественият интерес е децата да учат, да бъдат знаещи и можещи. Правим крачка към оценяване не на знания, а на уменията да се прилагат и най-добрият начин това да се случи е чрез националното външно оценяване, подчерта министърът.

Ваксината на АстраЗенека

Всички производители на ваксини имат ангажимент да предоставят всеки месец данните за безопасност и ефективност, каза изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов. Две специфични състояния са идентифицирани при оксфордската ваксина, съобщи вчера ЕМА. Те са много редки и агенцията препоръчва да се дава подробна информация на ваксинираните за симптомите на тази нежелана реакция, за която експертите казват, че е възможна връзка с ваксината. В следващата седмица анализът ще продължи, като предстои промяна в характеристиката на тази ваксина в частта за нежелани реакции, каза Богдан Кирилов.

Ваксината да се прилага с повишено внимание при жени под 60 години и да не се прилага при жени с тромбоза. Такова решение е взето на извънредно заседание вчера, свикано от министър Ангелов.

Симптомите, при които ваксинираният следва да обърне към лекар са невъзможност да дишате, болка в гърдите, подуване на крака, продължителна болка в корема, неврологични симптоми, включващи тежко, непреминаващо главоболие или размазано виждане /замъглено зрение, фини кръвни петна под кожата, извън инжекционното място. Те бяха упоменати от Богдан Кирилов и ще бъдат публикувани до края на деня на сайта.

Хората, на които е поставена тази ваксина, нека не се притесняват и да търсят някакви симптоми. Минали са две седмици от поставянето, в които се проявява нежеланият ефект, а той е много рядък - под 1 на милион, успокои министър Ангелов.

Жените под 60 години, които вече са ваксинирани първа доза има две възможности - да има повече информация и единно европейско решение. Има още време до срока за поставянето ѝ, каза министър Ангелов, в което се надяваме да имаме отговор. Науката не дава отговор какъв ще е резултатът при поставяне на втора доза от друга ваксина.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    щабът ще отчете мощна тенденция към закриване, и ще дават пресконференциите си в съда за всяване на паника и психоза сред населението
    • Го
      Гост 1
      0 0
      13:55, 8 апр 2021
      Алооооо общината махнете буса от спирка Спартак който седи там от 16 дни
  • 2
    7/
    7/8
    6 -7
    10:38, 8 апр 2021
    По думите на тези се подразбира,че щом като изборите минаха и ковида му се вижда края!Ей,нагли бяха и ще си останат такива!
  • 3
    Ря
    РЯДЪК ДЕФЕКТ
    0 -1
    14:25, 8 апр 2021
    Щаба да се ваксинират заедно със семействата си със Астра - Зенека
Последни новини